Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Alaattin Yüksel, muhalefetin hükümet üyelerine sorduğu sorulara yanıt alamamasının nedenlerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sordu. Meclis Başkanlığı'ndan Yüksel'e gelen yanıtta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu dönemde kendisine yöneltilen toplam 2 bin 696 soruya hiç yanıt vermediği ortaya çıktı. Erdoğan 3 bin 467 soru önergesini ise zamanında yanıtlamadı. İçişleri Bakanlığı da 2 bin 109 yazılı soru önergesine yanıt vermedi. Yüksel, "Rakamlar her şeyi anlatıyor. Halkın bilgilenmesinden korktukları aşikar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar vatandaşın gerçekleri görmelerini doğru bilgilenmesini engelleyemeyecekler" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel muhalefet partisi üyelerinin TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergelerinin ilgili bakanlıklar tarafından zamanında yanıtlanmamasını bir soru önergesiyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sordu. Yüksel, “Soru önergelerine yanıt vermemek hükümet üyelerinin genel bir tutumu mudur? Milletvekillerinden gelen sorular ciddiye alınmamakta mıdır? Nadiren gelen bazı yanıtların da eksik veya soru ile ilgisiz olması, kamuoyunun bilgilendirilmesini önleme amacı mı taşımaktadır? Yanıtlandırılmayan önergeler konusunda Bakanları ve Başbakanı uyardığınız oldu mu?" dedi.
ÇİÇEK ADINA YANITLADI
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Çiçek adına Yüksel'in sorularına yanıt verdi. Verilen yanıtta 22, 23 ve 24'üncü yasama dönemlerinde süresi içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlar listesinde yayımlanan yazılı soru önergeleri bir tablo halinde gönderildi.
Bu tabloya göre, 24'üncü yasama döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yöneltilen yazılı soru önergelerinden 2 bin 696'sına hiç yanıt vermediği, 3 bin 467 soru önergesini ise zamanında yanıtlamadığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ı 2 bin 109 önerge ile İçişleri Bakanlığı takip etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2 bin 72, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 1567, Sağlık Bakanlığı'nın 1584 önergeye cevap vermediği belirtildi.
"VATANDAŞIN DOĞRU BİLGİLENMESİNİ ENGELLEYEMEYECEKLER"
CHP'li Milletvekili Alaattin Yüksel, verilen soru önergelerine yanıt alınamamasına tepki gösterdi. Yüksel, muhalefet partilerinden gelen önergelerin ciddiye alınmamasının anlaşılır bir durum olmadığını belirterek, "Bizler halkı temsil ediyoruz. Onların sorunlarını yakından takip edip bunları meclise taşıyoruz. İlgili bakanlıklara soru önergeleri vererek gerekenlerin yapılıp yapılmadığını sorguluyoruz. Ancak bu soru önergelerine hükümet üyeleri inatla yanıt vermiyor, kaçıyor. Halkın bilgilenmesinden korktukları aşikar! Ancak ne yaparlarsa yapsınlar vatandaşın doğru bilgilenmesini engelleyemeyecekler" dedi.
BAKANLIKLARA GÖRE DAĞILIM
Meclis'in 24'ncü yasama döneminde bakanların yanıtlamadığı yazılı soru önergeleri de şöyle:
Başbakan: 2696
Adalet Bakanlığı:602
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: 439
Avrupa Birliği Bakanlığı: 175
Başbakan Yardımcısı (Bülen Arınç): 17
Başbakan Yardımcısı (Beşir Atalay): 183
Başbakan Yardımcısı (Ali Babacan): 132
Başbakan Yardımcısı (Bekir Bozdağ): 35
Başbakan Yardımcısı (Emrullah İşler): 20
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 462
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: 406
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 103
Dışişleri Bakanlığı: 230
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı: 1
Gençlik ve Spor Bakanlığı: 204
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 13
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: 5
İçişleri Bakanlığı: 2109
Kalkınma Bakanlığı: 52
Kültür ve Turizm Bakanlığı: 562
Maliye Bakanlığı: 85
Milli Eğitim Bakanlığı: 2072
Milli Savunma Bakanlığı: 194
Orman ve Su İşleri Bakanlığı: 9
Sağlık Bakanlığı: 1484
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: 1567

FOTOĞRAFLI