Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE CHP'li Milletvekili Ali Sarıbaş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye verdiği önergede Kazdağı göknarının kuruma nedenini sordu.
Kazdağları'nın sembolleri arasında bulunan 32 endemik türden biri olan Kazdağı göknarında, son günlerde görülen kuruma nedeniyle, CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş harekete geçti. Ağaçlardaki kurumaların yörede yaşayanlarda üzüntü ve endişe yarattığını kaydeden Sarıbaş, konuyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na cevaplaması için CHP'li Vekil, şu soruları yöneltti:
"Sadece Kazdağıları'nın Çanakkale ili Bayramiç ilçesine bağlı Ardıçbaşı ile Yedi Kardeşler Mevkii'nde yetişen Kazdağı Göknarı'nın kuruduğuna yönelik iddialar doğru mudur? Doğru ise, Kazdağı Göknarı'nın kurumasının sebebi nedir? Yöre halkı ve çevrecilerin, doğayı kirletip, tahrip ettiği için karşı çıktığı Kazdağlarında altın arama ve çıkarma faaliyetlerinin, Kazdağı Göknarı'nın kurumasında bir etkisi var mıdır? Ayrıca bölgede araştırma yapan bilim insanlarının iddialarına göre Kazdağları çevresinde faaliyet gösteren termik santrallerin bacalarından çıkan gazlarının oluşturduğu asit yağmurlarının da Kazdağı Göknarı başta olmak üzere bitkinin ölümüne neden olduğu iddiaları doğru mudur? Bölgede, Kazdağı göknarının dışında kuruyan tespit edilmiş başka bitki türleri de var mıdır? Sadece Kaz Dağlarında yetişen bu bitki türlerinin kuruyarak tamamen yok olmaması için tedbir almayı düşünüyor musunuz? Ayrıca bu bölgede hava kirliliğini ölçen cihazlar var mıdır? Var ise ölçümler yapılmakta mıdır? Sonuçları nedir?"

EK(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)