AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hükümetin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmek için TBMM'ye verdiği kanun teklifinin yasallaşması durumunda, Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacaklarını söyledi.
CHP İzmir milletvekilleri Rıza Türmen ve Alaattin Yüksel, hükümetin HSYK’nın yapısını değiştirmek için TBMM'ye verdiği kanun teklifi ile ilgili partilerinin İzmir İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hükümetin HSYK’nın yapısını değiştirmek için 52 maddelik öneriyi TBMM’ye sunduğunu hatırlatarak, bunun zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türmen, HSYK’nın 17 Aralık’ta yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptığını, kurulun bazı üyelerinin adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesine karşı çıktığını belirterek, “Bunun ardından Başbakan, 'Yetkim olsa HSYK’yı hemen yargılardım' dedi ve hemen değişiklikler gelmeye başladı” diye konuştu.
'BİLDİRİYE İMZA ATANLAR HAPI YUTTU'
HSYK’nın bütün yetkilerinin Adalet Bakanı’na devredilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Türmen, şunları söyledi:
“HSYK’nın 3 dairesi ve 22 üyesi var. Her dairede 7 üye çalışıyor. Yapılması planlanan değişikte ise 3'üncü daire 11 üyeden oluşacak. Bakanın sevmediği üyeler buraya yollanacak. Diğer iki daire ise 5’er üyeden oluşacak. Bakanın sevdiği isimler ise burada olacak. Daire başkanları bakanca teklif edilen 2 üye, HSYK Genel Kurulu tarafından daire başkanı olarak seçilecek. Anayasa’nın 159'uncu maddesi çok açık. Burada, 'Daire başkanları üyeler içinden çıkarılır’ diyor. Yapılmak istenen değişiklik Anayasa'ya aykırıdır. Kanunun Meclis'ten geçmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’nin bunu iptal etmesi gerekiyor. Ayrıca Teftiş Kurulu da çok önemli. Bundan sonra kurul bakana bağlı olacaktır ve bakan Teftiş Kurulu'na dışarıdan atama yapabilecek. Teftiş Kurulu’nun bütün disiplin işlemleri bakana bağlandı. Bu da, ‘Son bildiriye imza atan HSYK üyeleri hapı yuttu’ demektir. Ayrıca bundan adi suçlarla ilgili ilgili dava açma yetkisi bakanlığa verilecek.”
'HSYK, BAKANLIĞA BAĞLI KURUM HALİNE GELDİ'
“HSYK, Adalet Bakanlığı'na bağlı kurum haline gelmiştir” diyen CHP’li Türmen, Adalet Bakanı’nın HSYK’ya el koyduğunu ve bunun demokratik, hukuk devleti ile bağdaşmayan bir durum olduğunu söyledi. Türmen, “Türkiye giderek otoriter bir rejim haline geliyor. Demokrasi tarihi açısından dönüm noktasıdır. Yapılan son değişikliklerle ülkemizde kuvvetler ayrığı ilkesine son verilmiştir. Yargı da yürütmeye bağlı olacaktır. HSYK yargı bağımsızlığının anahtarıdır. Hakimler üzerinde açılacak soruşturmalar bakana tabi olacaktır. Bakanın istediğini yapmayan HSYK üyesinin, hakim ve savcının meslekte ilerleme şansı kalmamıştır. 2011 referandumu öncesi Adalet Bakanı'nın HSYK başkanı olmaması gerektiğini söyledik. Venedik Komisyonun raporu açıktır. Raporda, 'Adalet Bakanının HSYK içinde ve dışındaki yargıçlar üzerinde bir yetkisi olmamalıdır’ deniliyor. Şimdi bambaşka bir manzarayla karşı karşıyayız. Hükümetin, hukuk devleti olma gibi kaygısı yoktur. 'Ben mücadele veriyorum hukuk devleti beni ırgalamaz’ diyorlar. Siyasi iktidarla başka bir grup arasında mücadele olup olmadığı bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren yargının bağımsız olup olmadığıdır. Bizim için esas olan şey yargının her türlü grubun dışında olmasıdır” dedi.
'İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ'
Türmen, önerinin yasallaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası başvurusunda bulunacaklarını açıkladı. Türmen şunları kaydetti:
“Anayasa’nın konuyla ilgili maddeleri açık. 'Kendi üyeleri arasında daire başkanları seçilir’ diyor. Kurumun iradesini böyle Adalet Bakanı'na bağlayan bir yasa değişikliği Anayasa’ya aykırıdır. Ülkeyi diktatörlüğe getiren siyasi iktidar dış dünyaya kulaklarını tıkamaktadır. Türkiye giderek içe dönük bir hal almaya başlamıştır. Avrupa Birliği demokrasiye bağlı devletler topluluğudur. Böyle bir Tükiye’nin bunların arasında yer alması zorlaşıyor. AB, Türkiye’ye, 'Sen gerçekten üye olmak istiyorsan hukuk devleti problemi ortadan kaldır’ diyecektir. Avrupa Konseyi’nin Türkiye üzerindeki baskıları artacaktır. Bu teklifin Meclis'ten geçmemesi için her türlü direnişi göstereceğiz. Ayrıca buna tüm sivil toplum kuruluşlarına tepki gösteremeye davet ediyorum.”
'ÖZEL OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ'
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise “Bekir Bozdağ özel görevli Adalet Bakanıdır. Boğazına kadar rüşvete batmış iktidarın gelecek adli soruşturmalardan nasıl kurtulacağını en iyi bilen kişi olarak Başbakan tarafından görevlendirilmiştir. Bu yasa geçerse bakanlık hükümetin tetikçisi haline gelecek. HSYK çağ dışı bir kurum haline getiriliyor” dedi.