Ferit ASLAN/DİYARBAKIR,()-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te verdiği yazılı soru önergeleri ile adeta rekora koşuyor. Tanrıkulu, 3 yıl içinde 5 bin 300 yazılı soru önergesi, 120 kanun teklifi, 125 araştırma önergesi verdi. Önergelerine verilen yanıtlar ile Türkiye'nin işkence, kanser, özürlü ve cinsel istismar gibi haritaların oluşmasını sağladığını belirten Tanrıkulu, "Bu denetim aracının etkin biçimde kullanılması lazımdır.Amacımız, rekor kırmak değil, keşke Türkiye'nin sorunları az olsa da bu soruları sormasak" dedi.
Meclis'e 3 yıl önce İstanbul milletvekili olarak giren Tanrıkulu, şimdiye kadar verdiği 5 bin 300 yazılı soru önergesi, 120 kanun teklifi, 125 araştırma önergesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. En çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergelerinin bugüne kadar yüzde 60'ı yanıtlanırken, diğerlerinin ise halen işlemde olduğu belirtildi. Verdiği soru önergelerine verilen yanıtlar ile Türkiye'nin işkence, kanser, özürlü ve cinsel istismar gibi haritalarının oluşmasını katkı sağladığını ifade eden Tanrıkulu'na en hızlı ve doyurucu yanıtların Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve İçişleri Bakanlığı'ndan verildiği belirtildi.
"MECLİSTE HAFIZA OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUM"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, soru önergelerinin parlamenterlerin denetim aracı olduğunu ifade ederek, "Bizim araştırma ve soruşturma komisyonumuz var ama milletvekillerinin tek başına kullanabilecekleri yöntem soru önergesidir. Bu denetim aracının etkin biçimde kullanılması lazımdır. Türkiye dışındaki parlamentolara baktığımız zamanda özellikle muhalefet partileri tarafından daha etkin kullanıldığını görüyoruz. Ben niye bu kadar soru önergesi veriyorum. Özellikle değişik alanlarda Meclis'te bir hafıza oluşturmaya çalışıyorum. Mesela gördüğüm bütün yasadışı infazları bir vesile ile meclis gündemine getirmişim. Ve 3 yılda bir hafıza oluşmuş. Benim soru önergelerimden Türkiye'de kaç tane orantısız güç kullanıldığı, yasadışı yöntem dediğimiz infaz ile kaç kişinin öldüğü bellidir. Yine benim verdiğim soru önergeleri ile aşağı yukarı Türkiye'nin işkence haritası çıkarıldı. Diğer haritalar dışında. Dolayısıyla hiç olmaz ise Meclis'te bunlarla ilgili bir arşiv oluşturmuş durumdayım" dedi.
"KEŞKE TÜRKİYE'NİN SORUNLARI AZ OLSA DA SORULARI SORMASAK"
Tanrıkulu, kamuoyunun gündemine gelmeyen, gündem dışı olayları soru önergeleri ve verilen cevaplar ile gündeme taşıdığını da belirterek, "Mesela TÜRGEV'e 99 milyon dolar bağış olayının, Sevda Tepesi'nin imara açılması ile bağlantısı noktasında soru önergesi sormuştum ve çok önemliydi. 99 milyon dolar Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye neden bir vakıfa gelsin. Bunun cevabını nasıl alacağız, nitekim biz sorduk ve bunun geçen hafta doğru olduğunu TÜRGEV'in başkanı açıkladı. Sonuçta aynı zamanda kamuoyu adına bir denetim fonksiyonu yerine getiriyoruz. Çok da yararı oluyor. Bir tane soru önergesi toplumun sorularından bağımsız değildir. Tümü de titiz çalışmalarımla gündeme geliyor. Tümü okunur,çek edilmeye çalışılır ve ondan sonra Meclis başkanlığına sorulur. Amacımız, rekor kırmak değil, keşke Türkiye'nin sorunları az olsa da bu soruları sormasak" dedi.

FOTOĞRAFLI