ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin 'Asgari geçim indiriminden yararlandırılmadıkları' iddiasını TBMM gündemine taşıdı.
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Eynez'de 301 madencinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan felaketin meydana geldiği maden ocağı  dahil olmak üzere Türkiye genelinde diğer maden ocaklarında çalışan işçilerin asgari geçim indiriminden yararlandırılmadıkları iddiasının doğru olup- olmadığını sordu. Tanrıkulu, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
"Çocuk sahibi olan madencilerin maaş bordrolarının 'Sıfır çocuk' şeklinde tanzim edilerek işçilerin yasal hakları olan asgari geçim indiriminden ellerine ulaşması gereken gelirlerin engellendiği iddiası doğru mudur? Ayrıca işçilerin maaş bordrolarında yer alması gereken asgari geçim indirimi bölümünün de maaş bordrolarında yer almadığı iddiası doğru mudur? Türkiye'de madenlerde çalışan ve yasal hakları olduğu halde asgari geçim indiriminden yararlandırılmayan işçilerin sayısı nedir? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teftiş ve denetimlerinde bu husus Bakanlık raporlarına yansıtılmış mıdır?Yansıtılmışsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin yasal haklarının engellenmesine neden göz yummuştur? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin yasal haklarının engellenmesini önlemek için hangi önlemleri acilen alacaktır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yasal hakları olduğu halde asgari geçim indiriminden yararlandırılmayan işçilerin hak ettikleri tüm ücretlerin gecikme faizleri ile birlikte işçilere ödenmesini sağlayacak mıdır?"

(BY/İD)