CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 madencinin öldüğü facia sonrası Manisa'nın Soma İlçesi'nde alışverişin azaldığı gerekçesiyle, TBMM'ye, esnafın borçlarını ertelenmesi için kanun teklifi verdi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, geçen 13 Mayıs'ta 301 madencinin öldüğünü, ilçenin derin bir yasa büründüğünü ve özellikle esnafın iş yapamaz hale geldiğini dile getiren TBMM'ye kanun teklifi sundu. CHP'li Özel, kanun teklifinde yaşanan facia sonrası işleri azalan ve ekonomik olarak zor duruma düşen Somalı esnafın borçlarının ertelenmesini istedi. CHP'li Özel, Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin ortaklarına kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılması hakkındaki kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu açıkladı.
"ESNAF BORÇLARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ"
CHP'li Özel, Somalı esnafın meydana gelen maden faciası ardından işleri azaldığı için ekonomik olarak da zor duruma düştüğünü ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkarların alacaklarını tahsil edememelerinin, işletme sermayelerinin erimesine ve dolayısıyla kredi borçlarının ödenememesine yol açtığını kaydeden CHP'li Özgür Özel, "Facianın ardından bazı bankalar esnafın borçlarında 3 ay veya 6 ay erteleme yaptı. Ancak bu yeterli değil. Eğer hükümet gereken önemleri anlamazsa, esnafımız daha büyük bir sıkıntıya girecektir" diye konuştu.
TBMM'ye sunduğu kanun teklifi hakkında bilgi veren CHP'li Özel, hazırladıkları yasa teklifinde, Somalı esnafın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'ne olan borçlarının 1 yıl ödemesiz 2 yıl süreyle faizsiz olarak yapılandırılması öngörüldüğünü belirterek şöyle dedi:
"Kanun teklifinde ayrıca, 1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle kullandırılmış kredilerin günü gelmiş ya da gelmemiş olan tüm taksitlerinin de düzenlemelerin kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren birer yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi öngörülüyor. Kanun teklifinde ertelenen krediler için Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile bankaların yapmış olduğu takip masrafları ile temerrüt faizi ile ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıplarının tamamının Hazine tarafından karşılanması öngörülüyor. Kanun teklifinde ertelenen borçlar için daha önce başlatılmış bulunan yasal takip işlemlerinin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın erteleme süresi sonuna kadar durması ve bu süre içerisinde yeni takip başlatılamayacağı hükme bağlanıyor. Bu kanun teklifi ile Somalı esnafımızın bir nebzede olsa nefes alacağına inanıyorum."

FOTOĞRAFLI