İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM'de yaklaşık 3 aylık zaman içerisinde Soma için beklenen kanunların çıkarılmadığını belirterek, "Somayı defterden sildiler ve unuttular" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Torba Kanun' tasarısı olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, 5'inci bölümdeki maddeleri kabul edildi. 148 maddeden oluşan tasarının 102 ile 126'ıncı maddelerini kapsayan 5'inci bölümün kabulünün ardından gelen öneri ile TBMM 1 Ekim'e kadar tatile girdi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada Torba Kanun Tasarısı'nda Soma ile ilgili bir takım düzenlemeler olduğunu ve özellikle hem Soma halkının hem madencilerin bu düzenlemeyi beklediğini belirterek, TBMM'nin tatile girmesini "Soma'yı defterden sildiler ve unuttular" diye yorumladı. CHP'li Özel, 4 Haziran günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelere başlanan 60 maddelik yasa tasarısının tam 1.5 ay komisyonda kaldığını ve eklemelerle 150 maddeye çıkartıldığını hatırlatarak şöyle dedi:
"Kanun tasarısı AKP'nin verdiği önergelerle amacından uzaklaştı. Anayasa'ya aykırı ve yargı sürecini etkileyecek birçok düzenleme tasarıya eklenerek adeta Soma faciası AKP'liler tarafından fırsata dönüştürüldü. Alınan ani bir karar ile Meclis Torba Yasa görüşmeleri tamamlanmadan bir anda tatil edildi. Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra gün yüzüne çıkan parti içi hesaplaşmalarının Meclis kulislerinde konuşulmaması için aldığı bu kararın faturası da yine Soma'ya kesildi. Tayyip Erdoğan, kendisi tatile giderken, milletvekillerini de tatile yolladı ve Soma'yı, madencileri yüzüstü bıraktı. Soma, adeta AKP'nin siyasi çıkarlarının kurbanı oldu." 
"BİZ SOMA'YI HATIRLATTIKÇA KİMYALARI BOZULDU"
CHP'li Özel, 3 aydır Soma'yı gündemde tutmak için birçok çalışma yaptıklarını söyleyerek AK Parti'nin Soma'yı duydukça gerginlik yaşadığını ileri sürdü. Facianın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen Soma için boş vaatler sunmaktan öteye gidilmediğini kaydeden Özel, "Geçen tam 3 aylık süre zarfında gerek komisyon gerekse Meclis görüşmeleri boyunca, yandaşa kıyak, kuvvetler ayrılığını ayaklar altına almak, havuzun kirli paralarını aklamak, hukuk devletini yok etmek, meraları birilerine peşkeş çekmek için canla başla çalışan ve aynı zamanda seçimler öncesi vatandaşta beklenti yaratarak ağızlarına bir parmak bal çalan AKP'nin biz Soma'yı hatırlattıkça bu 3 ay boyunca kimyası bozuldu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI