İlker KILIÇASLAN - Nermin UÇTU/MANİSA, () - İÇİŞLERİ Bakanlığı bünyesinde yapılan atamalar çerçevesinde Manisa Valisi Abdurrahman Savaş merkeze çekilirken, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise Manisa'ya atandı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Vali Savaş'ın bir yıllık görev sonrası merkeze çekilmesinin doğal olmadığını, Soma'da protestoyla karşılaşan Başbakan Erdoğan'ın bunun faturasını Valiye kestiğini öne sürdü.
İçişleri Bakanlığı bünyesinde yapılan atamalarda 12 Vali merkeze çekilirken, 19 valinin de çeşitli illere ataması yapıldı. Atama kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Vali Abdurrahman Savaş merkez valisi olarak atanırken, Manisa'ya Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş atandı. Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, merkeze çekilmesiyle ilgili olarak, valilerin hizmet sürelerini kendilerinin belirlemediğini, kendilerini atayan iradenin süreyi belirlendiğini dile getirdi.
SÜREYİ BİZE GÖREV VEREN İRADE BELİRLİYOR
Vali Savaş, "Yaklaşık bir yıldır sürdürdüğüm Manisa Valiliği görevimden merkez valiliğine atandım. Bizler buralara Bakanlar Kurulu tercihi ve Cumhurbaşkanımızın onayı ile atanıyoruz. Atandıktan sonra her zaman atayan iradenin artık görevimizi başka bir pozisyonda sürdürmemiz yönündeki iradesine kadar topluma ve vatandaşımıza kanunların bize sunduğu, vicdanımızın bize yüklediği görev doğrultusunda hizmetimizi yapıyoruz. Buradaki süre bizlerin belirlediği süre değil. Bize bu görevi veren iradenin bizlerin hizmetine ihtiyaç duyduğu sürece hizmetimizi sürdürüyoruz. Bir hukuk devletinde valiye tanımlanmış olan görevler var. Bunların yerine getirilmesi gerekiyor. İlave olarak toplumumuzun validen beklediği görev ve fonksiyonlar var. Kanun ve mevzuatlarda yazmasa bile beklentileri yapmaya gayret gösteriyoruz. Ne kadar başardığımız hususu Manisa'nın ve milletimizin takdirine bağlıdır" diye konuştu.
NEDEN ALINDIĞIMI BİLMİYORUM
Vali Savaş, merkeze çekilmesinde Soma faciasının bir etkisini olmadığının altını çizerek, "Başarı ve performans milletimizin ve bizi buraya atayan iradenin takdirine dahildir. Görev uzunluğu ve kısasındaki takdiri bizi buraya atayan irade kararlaştırdığı için bunun sebebine ilişkin bir değerlendirme yapmak çok doğru değil. Neden kaynaklanmış olabileceği bilgimiz dahilinde değil. Fakat büyük bir problem yaşayarak buradan ayrılmak en arzu edilmeyen şey olurdu. Böyle bir olumsuz olay üzerine görevden ayrılma durumunun olmadığını ifade etmek istiyorum. Bulunduğumuz süre zarfında Soma'da bir maden faciası yaşanmasından dolayı büyük bir üzüntü duyuyorum. Toplam 18 ilden birçok madencimiz hayatını kaybetti. Maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, geride kalan acılı ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum" diye konuştu.
1 YIL YETERLİ BİR SÜRE DEĞİL
Vali Savaş, gazetecilerin 'böyle bir kararı bekliyor muydunuz?' sorusuna ise, "Her bir Bakanlar Kurulu toplantısında bununla ilişkili olarak karar alma imkanı var. Bir valinin normal görev süresi itibariyle 1 yıl süre yeterli bir süre değil. Verimli bir hizmet için yeterli değil. Böyle bir şeyi 'Bekliyordum' demek normal değil. Beklenme ihtimali veya kabul boyutunda soruyorsanız atandıktan sonra her an olması muhtemel bir olay. Bu sorgulanmayacak bir karardır. O anlamda her an için bir sürpriz niteliğinde algılanmadığını ifade ediyorum" dedi.
Vali Savaş, merkeze çekilmesini asla Soma faciasıyla bağdaştırılmaması gerektiğinin altını bir kez daha çizerek, "Görev yaptığım süre zarfında kendisiyle hizmet yaptığımız tüm Manisalılardan haklarını helal etmesini diliyorum. Herhangi bir olumsuzluk olduysa bunun iradeyle ilgili bir şey olmadığını ifade etmek istiyorum. Soma kazası ruhsat veren denetleyen, işlemlerini yürüten kurumlar bazında bakılacak olursa valiliğimizin üstünde bir olay. Bunu hem denetimi ruhsatlandırılması boyutu ile merkezi iradenin yürüttüğü bir durum. Doğrudan onunla ilişki olacağı ihtimalini vermiyorum. Sebep üzerindeki değerlendirmeli varsayımsal olarak değerlendiririz. Varsayım sınırsız bir evren demek. Bunun içinde bir nokta tespiti doğru olmaz" diye konuştu. Vali Savaş, haziran ayının ilk haftası görevi teslim edeceğini belirterek, Manisa'ya atanan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş'a görevinde başarılar diledi.
"SOMADAKİ KAZA BENİ DERİNDEN ÜZDÜ"
muhabirinin telefonda görüştüğü, Manisa'ya atanan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise ilk olarak Soma'da yaşanan maden faciasından dolayı hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine başsağlığı dileklerinde bulundu. Soma'daki facianın kendisini derinden üzdüğünü belirten Vali Bektaş, "Yaşanan felaketten dolayı derin bir üzüntü duyduk. Manisa'yı bilmiyorum. Ama aldığım bilgiler doğrultusunda gerçekten tarım, ekonomik ve sanayi anlamında Türkiye'nin ileri gelen illerinden birisi. Bizim için Türkiye'nin bütün illeri eşittir. Nerede görev verilirse orada görevimizi yapmaya hazırız. Manisa'da göreve başladığım ilk günden itibaren öncelikli hedefimiz Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerimizin yüreği yaralı ailelerimizin acılarını hafifletmek için gerekenleri yapmak" diye konuştu. Vali Bektaş, önümüzdeki günler içerisinde Kastamonu'ndan bir heyetle Japonya'ya bir haftalık geziden sonra Haziran ayının ilk haftası Manisa'daki görevine başlayacağını dile getirdi.
CHP'Lİ ÖZEL, "VALİ SAVAŞ'IN MERKEZE ÇEKİLECEĞİNİ BİLİYORDUK"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Vali Savaş'ın merkeze çekilmesini bir diktatörlük anlayışı olarak değerlendirdi. Ankara'da bulunan CHP Milletvekili Özel telefonda yaptığı açıklamada, "Vali Abdurrahman Savaş'ın merkeze çekileceğini hepimiz biliyorduk. Başbakan'a protestoların yapıldığı gün, Başbakan'ın bunu söylediği biliniyor. Dün havaalanında Vali Savaş'ın çekildiği haberini aldık. Uçaktan AK Partili vekillerle indik. AK Partili vekiller, 'Başbakanın yuhlandığı bir şehrin valisinin yerinde durması mümkün değil. Görevden alınır' demişlerdi. Dedikleri gibi de oldu. Vali Savaş'ı ilk göreve başladığı günlerde yaptığımız ziyarette şunu demiştik: 'Devletin valisi olarak görev yapın, hükümetin valisi olarak değil' demiştik. Göreve başladığı günden bu zamana kadar da devletin valisi, devlet adamı kişiliğiyle Manisa için görev yaptı. Her partiye eşit mesafede davrandı. Görevini adil bir şekilde yürüttüğüne inanıyorum. Ancak Başbakan diktatörlüğünü yine gösterdi. Diktatör bir devlet anlayışı ile yuhlandığı bir şehirde o ilin valisini görevden aldı. Unutulmasın ki protesto doğal bir hak. Vali Savaş protesto anında ne yapabilirdi ki? Başbakan'ın yuhlandığı gün Vali Savaş da dengesini kaybetti. İlçeye giriş ve çıkışları yasaklandı. Ancak Başbakan'ın bir protesto sebebiyle şehrin valisini görevden alması demokrasiye yakışan bir davranış değildir" diye konuştu.
BARO BAŞKANI; "BEKLENEN BİR DURUM DEĞİLDİ"
Manisa Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız Vali Abdurrahman Savaş'ın merkeze çekilmesini üzüntü ile karşıladıklarını dile getirdi. Baro Başkanı Balkız, "Beklenen bir durum değildi. Yaklaşık 1 yıldır Manisa'da kurum, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, odalar ve vatandaşla iyi diyaloğu bulunan bir insanın görevden alınmasına bir anlam veremedik. Böyle bir olayı içimize sindiremiyoruz. Vali Savaş'ın merkeze çekilmesinin büyük sebep değil, küçük sebepler olduğuna inanıyoruz. Vali Savaş'ın merkeze çekilmesi ilimiz için büyük bir kayıp. Beklemiyorduk" diye konuştu.

İK(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF

----------KUTU--------

ERDOĞAN BEKTAŞ KİMDİR?
1960 yılında Zonguldak'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimi Trabzon Tonya'da, Liseyi Trabzon'da, Yüksek Öğrenimini İ.Ü. Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. İstanbul'da avukatlık ve hakimlik stajı yaptı. İstanbul Valiliği Kaymakamlık Adaylığı, Söğüt, Aliağa Kaymakam Vekilliği, Mut, Karaçoban, Kurtalan, Osmaneli, Manyas, Söğütlü Kaymakamlığı, Elazığ ve Kırşehir Vali Yardımcılığı, İnegöl Kaymakamlığı, Üsküdar Kaymakamı ve Muş Valiliği görevlerinde bulunan Vali Erdoğan Bektaş, 13.12.2010 tarihinden itibaren Kastamonu Valiliği görevini yürütüyordu. Vali Erdoğan 3 çocuk babası.