CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel, Manisa'nın Köprübaşı İlçesi'ndeki uranyum yataklarında normalin 140 katı radyasyon çıkmasıyla ilgili olarak TBMM'ye soru önergesi verdi.
Milletvekili Özgür Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle TBMM'ye sunduğu dilekçesinde, yapılan ölçümlerde belirlenen yüksek orandaki radyasyonun halk sağlığı açısından büyük risk taşıdığını dile getirdi. CHP'li Özel, soru önergesinde Köprübaşı İlçesi'nin büyük bir felakat ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. İlçedeki uranyum yatağında ölçülen değerlerin tehlikenin boyutunu gözler önüne serdiğini öne süren Özel, "Burada en son 1970'li yıllarda faaliyet gösteren ve daha sonra terk edilen işletmenin bulunduğu uranyum yataklarından ölçülen bu değer Birleşmiş Milletler Atom Enerji Komisyonunun tanımladığı yıllık değerin tam 140 katı. Bu durum kapımızda büyük bir felaketin durduğunun da habercisi. Ama burada dikkat edilmesi gereken husus, bu değerlerin bakanlığın çalışmaları ile değil, yine çevreye duyarlı uzmanların, insanların yaptığı çalışmalarla ortaya çıkmış olması. Yanı başımızda kanserin, özürlü doğumların, bebek ölümlerinin müsebbibi, kronik akciğer, göz, deri hastalıklarına neden olan bir yatak var ve kimse elini kıpırdatıp da 'Burada ne oluyor?' dememiş. Anlaşılan o ki şimdi de üstü örtülmeye çalışılacak. Dünyanın en kirli endüstriyel uygulamalarından biri olan uranyum madenciliği ile ilgili bu bölgede bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapıldı, kimler arama yaptı henüz bilmiyoruz. Konuyu soru önergemizdeki sorularla bakanlığa da sorduk. Ama buradaki tehlikenin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde burada dönen dolabın iç yüzünü anlayacağız" dedi.
Özel, önergesinde Bakanı Yıldız'dan şu soruları cevaplaması da istedi: "Ülke genelinde aktif çalıştırılan ya da Köprübaşı örneğindeki gibi terkedilmiş radyoaktif maden sahalarında kontrol amaçlı ölçümler, hangi sıklıkla yapılmakta ve buralardaki ölçümler hangi mercilere rapor edilmekte, konuyla ilgili ne gibi tedbirler alınmaktadır? 2002 yılından bu yana bakanlığınız aktif ya da terkedilmiş sahalara ilişkin kaç ölçüm yapmıştır? Bu ölçümlerin sonuçları neledir? Türkiyede kaç tane radyoaktif maden sahası vardır? Kaç tanesinin faaliyeti durdurulmuştur? Bunların teker teker lokasyonlarını nelerdir ve hangi kurum kuruluş ya da şirket tarafından işletilmektedir? Köprübaşı Uranyum yatağında bakanlığınız tarafından en son ne zaman ölçüm yapılmıştır? Bu ölçüme göre buradaki uranyum değeri nedir? Geçtiğimiz günlerde haberlere de yansıyan ve Birleşmiş Milletler Atom Enerji Komisyonunun tanımladığı yıllık değerin tam 140 katı olan ölçüm değeri doğru mudur? Doğru ise bu konuyla ilgili bugüne kadar bir tedbir alınmış mıdır? Bu tedbirler nelerdir? MTA tarafından bu bölgede uranyum arama çalışmaları yapılmakta mıdır? En son bu arama ne zaman yapılmıştır? Tehlikeli bölgenin kapatılması için bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise ne zaman başlatılacaktır? Konunun üstü mü örtülmeye çalışılmaktadır?"