CHP Manisa Milletvekili ve Soma Araştırma Komisyonu Üyesi Hasan Ören, devlet tarafından 1984-2004 yılları arasında çalıştırılan madenlerde hiçbir ölümlü kazanın yaşanmadığını, 2011 Ocak ayından bu yana ise Soma'da meydana gelen 11 ölümlü maden kazasının tamamının özel sektör işletmelerinde olduğunu vurguladı.
TBMM'ye yazılı önerge sunan CHP'li Vekil Ören, Soma kömürlerinin devlet tarafından işletilmesini istedi. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in Meclis'e verdiği önergede şu ifadeler, yer aldı:
"Devlete ait olan Soma'daki maden ocakları rödovans ve hizmet alım sözleşmeleri ile özel sektöre kiralanmaktadır. Üretilen kömür ise devlet tarafından alınmaktadır. 301 işçinin hayatını kaybettiği kaza göstermiştir ki, özel sektör iş güvenliği yatırımlarından kaçmaktadır. İşçinin emeğinin karşılığı da tam olarak verilmemektedir. Devlet hem işçi ücretleri hem de iş güvenliğinde özel sektöre göre daha iyi durumdadır. Bu nedenle Soma'daki maden ocaklarının devlet tarafından işletilmesi gerektiği belirtilmektedir. Böylece kazalar ve işçi ölümleri son bulacaktır. Devlete ait bu ocaklar hizmet alım sözleşmeleri ile özel sektöre devredilmekte ve çıkarılan kömür yine devlet tarafından satın alınmaktadır. Kapasitenin üzerinde üretim yapılması ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması ölümlü kazalara davetiye çıkarmaktadır. 301 işçinin hayatını kaybettiği kaza göstermiştir ki, özel sektör iş güvenliği yatırımlarından kaçmaktadır. İşçinin emeğinin karşılığı da tam olarak verilmemektedir. Meclis'te kurulan ve çalışmalarına başlayan 'Soma Komisyonu'na' bilgi veren bilim adamları soma faciasını 'en kolay önlenebilir bir kaza' olarak tanımlamışlardır. Yılda 1 milyon ton kömür çıkarılacak Ocak'tan, 3.5 milyon ton kömür çıkarıldığında kazanın kaçınılmaz olduğunu ifade etmişlerdir. Bu kaza kolayca önlenebilecekken, 301 canın yitip gitmesi kabul edilemez bir durumdur. Soma'daki ölümlü iş kazalarının tamamının özel sektör işletmelerinde meydana geldiği gerçeği, kömür ocaklarının devlet tarafından işletilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Çünkü devlet ile özel sektör arasındaki temel fark, iş güvenliğine ve işçinin emeğine verilen değerdir. Bu nedenle böyle bir facianın bir daha yaşanmaması için önerimiz, Soma'daki kömür ocaklarının devlet tarafından işletilmesidir."
CHP'li Vekil Ören, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği şu soruları sordu:
"Kazanın meydana geldiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) ile olan tüm sözleşmeleri feshedilecek midir? Soma'da faaliyette bulunan bütün maden ocaklarının TKİ tarafından işletilmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?"

MHÖ(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)