Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın),()- CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde yaptığı açıklamada, seçim döneminde Erdoğan'ın Başbakanlığı bırakmayacağına yönelik açıklamalarını eleştirdi. Oran, seçimde adil bir yarış için Başbakan Erdoğan'ın devlet olanaklarını kullanmaması gerektiğini söyledi.
CHP Milletvekili Umut Oran, partisinin ilçe bakanlığını ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İki gün önce Meksika'da katıldığı Sosyalist Enternasyonal Toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme geldiğini söyleyen Oran, ülkenin dünyayı yakından ilgilendirdiğini söyledi. Oran, "Türkiye'nin ana gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimleri, fakat doğru olmayan bir süreç var. Önceki gün Meksika'da idim. Orada konsey toplantısı, 168 ülkenin Başbakanları, Cumhurbaşkanları ve devlet başkanları vardı. Orada farklı ülkelerden bir çok üst düzey yetkililerle görüştük. Türkiye onları yakından ilgilendiriyor. Hepsi şaşırıyor. Dünyanın hiçbir yerinde adaylık yarışında hem başbakanlığı elimde tutacağım, hem de Cumhurbaşkanı adayı olacağım, böyle bir şey yok. Yarışın adil, etik ve eşit şartlarda yapılması lazım. Mevzuatta bir boşluk var. İlk defa Türkiye'de deneniyor. Bu mevzuat boşluğunda Erdoğan bunu istismar ediyor. Bu konuyu yaklaşık bir ay evvel dile getirmiştik. Bu hafta yine dile getirdik. Ayın sekizine kadar normalde istifa etmesi gerekir. Dünyada hiçbir yerde olmayan bir şey yapılmaya çalışılıyor" dedi.
DEVLET OLANAKLARINDAN YARARLANMASIN
Başbakan Erdoğan'ın eşit ve adil bir seçime girmediğini söyleyen Oran, "Erdoğan adaylığını açıklarken 'bundan sonra Çankaya devletin değil, milletin kalesi olacak' dedi. Bu lafı sarf eden bir aday, madem milletin kalesi olacak diyor ve devletin kalesi olmasını tercih etmiyor. O zaman kendisinin de devletin imkanlarından, devletin her türlü kaynaklarından yararlanmaması lazım. Devletin kaynaklarını ve imkanlarını bırakıp, eşit adil ve etik bir şekilde, diğer adaylarla aynı koşullarda yarışması lazım. Öbür türlü hem başbakan olacak, başbakanlığın tüm yetkilerini ve imkanlarını kullanacak. Yürütmenin başkanlığını yapacak. Aynı zamanda başbakanlığın tüm kaynaklarını kullanacak. Hakikaten böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok. Kabul edilebilir bir şey değil. Böyle bir yanlıştan dönmesini ilk öncelikle biz kendisinden talep ediyoruz" dedi.
YSK ile Anayasa Mahkemesinin sorumlu davranması gerektiğini söyleyen Umut Oran, "Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa Mahkemesinin bu konuda sorumlu ve duyarlı olması gerekiyor. Bir kez daha dünyaya malzeme vermememiz gerekiyor. Türkiye'nin itibarı, Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan hareketler, maalesef Türkiye'yi yalnızlaştırıyor ve itibarsızlaştırıyor. Bu konuda Erdoğan'ın teamüllere uyması gerektiğini biz talep ettik etmeye de devam ediyoruz" diye konuştu.
SURİYE SINIRINA DEĞİNDİ
Ortadoğu Projesi'nin ülkede ciddi sıkıntılar yarattığını söyleyen Umut Oran, işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı bir süreçte Suriye'den gelen sığınmacılar için özel bir çalışma izni tasarısı hazırlandığını söyledi. Oran, "Amerika'da yaşanan terör olaylarından sonra Ortadoğu projesi ortaya çıktı. Erdoğan dedi ki 'ben bu projenin eş başkanıyım.' Bugün esasında çıkan sonuç, o zaman Erdoğan'ın yürüttüğü eş başkanlığının devamı. Irak parçalanıyor. Irak'tan bir çok yetkili ülkesinden çıkamıyor. Orada büyük bir kaos yaşanıyor. Bir başka sıkıntımız Suriye'den gelen sığınmacılar. Hatay, Mersin, Kilis olmak üzere Türkiye'nin birçok yerine yerleştirildiler. Söylenen rakam 1 milyon 300 bin deniliyor. Ama bizim sınırlarımız delik deşik. Kim giriyor kim çıkıyor, bunun hiçbir kontrolü yok şu anda. Bu nedenle söylenen rakam 1 milyon 300 bin değil, 2 milyona yakın. Buradan El Nusra, El Kaide ve İŞİD gibi bir çok yasadışı terör örgütü girip çıkıyor. Hakikaten Türkiye'nim hem ulusal güvenliği tehdit altında, hem de terörle mücadelede ve iç güvenlikte büyük sorun yaşanıyor" dedi.

FOTOĞRAF