CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Samsun'da ayrılmak istediği eşi tarafından tabancayla öldürülen 21 yaşındaki Damla Ay ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye 9 ay önce verdiği soru önergesine yanıt alamadığını söyledi.
Samsun'un merkez İlkadım İlçesi Kazım Karabekir Mahallesi'nde oturan 1 çocuk annesi Damla Ay, geçen Ocak ayında kendisini döven eşi Barış Ay'ı polise şikayet etti. Gözaltına alınan ve nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan Barış Ay'a 2 ay önce eve yaklaşmama cezası verildi. Damla Ay, daha sonra kadın sığınma evine yerleştirildi. Sığınma evindeki görevliler Melda Onur'un annesi Nuran Güler’i arayarak kızını almasını istediği öne sürüldü. Bunun üzerine genç kadın, 3 yaşındaki çocuğunu alıp Çarşamba İlçesi Dikbıyık Beldesi'nde oturan annesi 43 yaşındaki Nuran Güler'in yanına yerleşti. Kızını korumak isteyen anne Nuran Güler, damadının tehditleri üzerine zemin kattaki evinin pencerelerini demir parmaklık taktırdı. 
Barış Ay, geçen şubat ayında kayınvalidesinin evine giderek eşini dışarı çağırdı. Bir süre eşini eve dönmesi için ikna etmeye çalıştı. Olumsuz yanıt alan Barış Ay, ruhsatsız tabancasını çıkartıp Damla Ay'a binanın girişinde 8 el ateş etti. Vücuduna 4 kurşun isabet eden ve ağır yaralanan Ay, kaldırıldığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne öldü, Barış Ay da tutuklandı. Çiftin kızları Elanur olayın ardından babasının ailesinin yanında kaldı. Barış Ay ile ilgili Çarşamba Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.
CHP'Lİ VEKİL, BAKAN FATMA ŞAHİN'E SORDU
Anne Nuran Güler’in katıldığı bir televizyon programında kızının sığınma evine başvurduğunu ancak görevlilerin kendisini oradan alması için araması üzerine kızını kendi evine getirdiğini iddia etmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, harekete geçti. Onur, Ay cinayeti ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. Annenin bir başka çaresi olmadığı için kızını sığınma evinden almak zorunda kaldığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Bakan Şahin'e yönetmelikte olmasına rağmen Damla Ay’ı sığınma evinden çıkaran merkez ve görevliler hakkında bir soruşturma açılıp açılmayacağını ve bu yönetmeliği uygulamayan merkezin yönetmeliği uygulamama ile ilgili yükümlülüğünün ne olduğunu sordu.
9 AYDIR CEVAP GELMEDİ
CHP milletvekili Onur, ayrıca yazılı soru önergesinde, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu ihmalin ve devletin Damla Ay’ı koruyamamasının sorumlularının bulunmasında takibi yapacak mıdır?" sorusuna da yanıt istedi. Aradan geçen 9 aya rağmen CHP'li Melda Onur'un verdiği soru önergesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den yanıt gelmedi. 
ÖNERGESİNİ TEKRAR VERECEK
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Damla Ay'ın ihmaller zinciri sonucu öldürüldüğünü belirterek, Damla Ay'ın sığınma evinden neden, nasıl çıkarıldığını, bunu kimin istediğini, görevlilerin gerekli çabayı harcayıp harcamadıklarının tespit edilmesi için bu soru önergesini vermiştim. Ancak cevap alamadım. Çünkü cevap verecek yüzleri yok. Genç bir kadın sığınma evinde kalsa, görevli tarafından annesi aranmasa, belki bugün yaşayacaktı. Bariz bir ihmal söz konusu. Buna neden olan görevlilerle ilgili çalışma yapıldı mı hala bilmiyoruz. Aynı sorularla soru önergesini tekrar vereceğim" dedi.
Yasaların yapıldığını ancak uygulayıcıların eksikliği nedeniyle genç bir kadının hayatını kaybettiğini söyleyen Melda Onur, "İstediğiniz kadar çok iyi yasalar yapın. Yasal düzenlemelerin dışında anlayış, bakış açısı eksikliği var. Evlilik gibi boşanma da bir haktır. Damla Ay, gibi birçok kadın boşanmak istediği için eşleri tarafından öldürülüyor. Ama bakıyoruz, bakanlık tarafından sağlıksız bir evliliğin sonlanmaması için çalışmalar yapılıyor. Sağlıksız bir evlilik yerine sağlıklı bir boşanma sağlanmalıdır" diye konuştu.