CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim çalışmaları kapsamında Manisa'ya gelen, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, destek istedi. Adayların kendilerine halka eşit şartta tanıtabilecek bir yöntem önerisinde bulunan Korutürk, AB ve ABD'deki seçimleri örnek göstererek televizyonda adayların fikir düellosu yapmasını istedi.
CHP Genel Merkezi tarafından Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim çalışmaları kapsamında Manisa'da görevlendirilen CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, partisini il binasında basın toplantısı yaptı. Toplantıda, CHP İl Başkanı Cahit Kaplan ve partililer hazır bulundu. CHP'nin bu seçime 5 partinin mutabakat sağladığı Ekmeleddin İhsanoğlu ile girdiğini söyleyen Korutürk, bu nedenle tüm partililerin mutlaka sandığa gidip oy kullanması gerektiğini söyledi. Geçen yerel seçimdeki sandığa gitme oranının yüzde 89 civanlarında olduğunu söyleyen CHP'li Korutürk, vatandaşa çağrı yaparak "Geçen yerel seçimlerde seçime katılım yüzde 89 civanlarındaydı. Bu defa bunun aşağısına inmemesi için bütün vatandaşlarımızın, vatandaşlık görevi bilincinde sandığa gidip oy kullanması gerekmektedir" dedi.
BAŞBAKANIN SÖZÜNE ELEŞTİRİ
AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ben Anayasa'nın bana verdiği yetkilerin bütününü kullanırım" sözlerini eleştiren Korutürk, Başbakan Erdoğan'ın ülkede başkanlık sistemini getirmek istediğini söyledi. Başkanlık sisteminin getirilmesi için Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu, ancak TBMM'deki siyasi partilerin sandalye sayısının buna yetmediğini hatırlatan Korutürk, "Bugünkü seçilecek cumhurbaşkanı bugünkü Anayasa içerisinde demokratik parlamenter sistem içinde çalışabilmek durumundadır. Ancak Tayyip Erdoğan bunun böyle olmadığını söylüyor. 'Ben Anayasa'nın bana verdiği yetkilerin bütününü kullanırım' diyor. Bu söz, boş bir sözdür. Çünkü Anayasa'nın verdiği yetkiyi tüm cumhurbaşkanları kullanmıştır ve kullanmaktadır. Şu anki cumhurbaşkanı da kullanmaktadır. Başbakan'ın iddia ettiği gibi cumhurbaşkanının bir yetkisi yok. Anayasa cumhurbaşkanlarına kullanılmayan bir yetki vermiyor. Verilen yetkilerin hepsi kullanılıyor. Belki bir tanesi eksik kullanılıyor. O da Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme yetkisi. Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme yetkisi çok önemli durumlarda kriz hallerinde, uluslararası kriz durumlarında, cumhurbaşkanlarının işe müdahale etmesi gerektiren bir maddedir. Şimdiye kadar az kullanılan bir madde. Diyelim ki her gün kullanılacak bir yetki olsa dahi bunun cumhurbaşkanına verdiği ayrı bir yetki yok. Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek icra yetkisi anlamına gelmez" diye konuştu. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan'ın 'Her yetkiyi kullanacağım sözü' ile Anayasanın dışına çıkmak istediğini belirten CHP'li Korutürk, "Bu nedenle Başbakan 'Her yetkiyi kullanacağım' derken aslında Anayasa'nın dışına çıkacağım demek istiyor. Dolayısıyla bizim seçeceğimiz adaylar içinde 'Ben bu Anayasa ile çalışmayacağım. Bu Anayasa'yı ihmal edeceğim' diyor. Diğer ikisi 'Ben bu Anayasa içerisinde çalışacağım. Demokratik parlamenter sistemin cumhurbaşkanı olacağım' diyor. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir" dedi.
"ADAYLARIN ŞAİBELİ OLMAMASI LAZIM" VURGUSU
Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin her türlü şaibeden arınmış olması gerektiğini söyleyen Korutürk, "Cumhurbaşkanı Türkiye'de memleketin birliğini, bütünlüğünü temsil eden bir görev. O göreve gelecek olan kişinin her türlü şaibeden arınmış olması gerekir. Şaibeli olup da şaibeden arınmak için parmağını kıpırdatmayan kimselerin de Cumhurbaşkanlığı'na gelmemesi lazım. Onları da Cumhurbaşkanlığı'na getirmemek için bütün vatandaşların elinden gelen her türlü çabayı göstermesi lazım" diye konuştu.
DÜELLOYA DAVET
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun tanıtımı konusunda sıkıntı yaşandığını dile getiren CHP'li Korutürk, adayların kendilerine halka eşit şartta tanıtabilecek bir yöntem önerisinde bulundu. AB ülkeleri ile ABD'de başkanlık seçimlerinde adayların fikir düellosu yaptığını söyleyen Korutürk, "Adayların kendilerini tanıtabilmesi için çok sabit daha iyi bir yöntem daha var. Onu da Başbakan nedense kabul etmiyor. Üçü birlikte otururlar televizyonda, burada tartışırlar. Her birisi ne yapacağını söyler. Birbirlerine cevap verirler. Medeni ve Cumhurbaşkanlığı seçimini halka yaptıran memleketlerin hepsinde böyledir. 12 senedir başbakanlık yapıyorsun. 12 senedir başbakanlık yapmış bir adam diğer adaylarla tartışmaz mı televizyonlarda. AB ülkelerinde ve ABD'de halk cumhurbaşkanını seçerken adaylar düello yapıyor. Bu bir silah düellosu değil. Bu bir fikir düellosudur. Bu düelloya çıkmadığınız zaman halkımız bunu hakkını verecektir. Tanıtım konusunda yaşanan sıkıntı dezavantaj olarak görülse de, belki de sandığa avantaj olarak yansıyacaktır. Bizim halkımız hakkaniyetli ve sağduyulu bir halktır" diye konuştu.
CHP'li Korutürk, basın toplantısını ardından partililerle seçim konusunda toplantı yaptı.

FOTOĞRAFLI