Mustafa BAĞDİKEN/DİLOVASI (Kocaeli),() - SANAYİ kuruluşları ile konut alanlarının iç içe girmesi nedeniyle sık sık sanayiden kaynaklanan kirlilik ve kanser vakalarıyla da gündeme gelen Dilovası ile ilgili olarak CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan yeni bir iddia ortaya attı. Kaplan, bölgede OSB'ler ile fabrikaların arasından geçerek İzmit Körfezi'ne dökülen Dilderesi'nin, kirlilikte İzmit Körfezi'nde yüzde 40, Marmara Denizi'nde ise yüzde 20 oranında payı olduğunu ileri sürdü.
Aynı zamanda tıp doktoru da olan, Dilovası ile iddialarla ilgili TBMM'de kurulan araştırma komisyonlarında da görev alan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Dilovası ile ilgili incelemeleriyle de biliniyor. Daha önce, kimyasal atıkların boşaltılması nedeniyle suyundan içen büyükbaş hayvanların telef olması sonrası inceleme ve tahliller yaptıran Kaplan, Dilderesi'nin  yıllardır İzmit Körfezi'ne zehir akıttığını söyledi. Dilovası'ndan denize dökülen Dilderesi'nin hem İzmit Körfezi'ni, hem Marmara Denizi'ni zehirlediğini öne süren Kaplan, "İzmit Körfezi'ndeki kirliliğin yüzde 40'ı Dilderesi'ndeki atıklardan kaynaklanıyor. Marmara Denizi'ndeki kirliliğin de yüzde 20'sinin sebebi Dilderesi'dir" dedi.
MİDYE VE DİP BALIKLARINI YEMEYİN
Kaplan şöyle devam etti:
"Dilovası, boya ve metal sanayisi açısından Türkiye'nin önemli yerlerinden biri.  Civa, kurşun, kadmiyum, bakır gibi ağır metaller bu dereyle Körfez'e gitmektedir. Dolayısıyla İzmit Körfezi'nde kirlilik sadece evsel atıklardan değil. Kimyasal ve çok kirli. Körfezden yakalanıp tüketilen, özellikle dip balıklarından bazılarının istiridye, midye, tekir gibi insan sağlığı açısından tehlikleri olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmış vaziyette. Bunları tüketmek sağlık açısından tehlikeli. Her nekadar Sağlık Bakanlığı,Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bununla ilgili bir veriye sahip olmasa bile TÜBİTAK aracılığıyla bazı üniversitelerin bu konuda yaptığı parametreler var.  Bunlar soframıza geldiğinde ne yazık ki bize de geçiyor."
İNEKLERİN SÜTÜNDE AĞIR METAL VAR
Dilderesi kenarının ıslah edilmemesi nedeniyle,  bazı vatandaşların dere kenarına hayvanlarını getirip otlattığını, burada bazı ineklerin zehirlenip telef olduğunu da hatırlatan Mehmet Hilal Kaplan,"Malesef bu otlatma devam ediyor. Burada otlatılan inekler içtikleri suyla zehirlenme süreci yaşıyorlar, onların satılan sütünde ağır metal var. Çocuklara, hamile kadınlara geçiyor. Onun için bakanlığın da bir an önce Dilovası Bölgesi'nde sanayinin kaynaklanmış ağır metaller nedeniyle bir tarama yapma zorunluluğu var. Dilovası'nın özellikle dere açısından bir an önce ıslahı lazım" dedi.

MB(MB/AK) (FOTOĞRAFLI)