CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Sena Kaleli, 2009 yılında meydana gelen patlamada 19 işçinin yaşamını yitirdiği Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki maden ocağında halen 156 işçinin çalıştığını belirtip, gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını sordu.
Sena Kaleli, Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ne bağlı Bükköy’de bulunan ve 2009 yılında meydana gelen patlama sonucu 19 işçinin yaşamını yitirdiği, halen 156 işçinin çalıştığı maden ocağındaki ihmal iddialarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
İDDİALAR
Yeni bir Soma faciasının yaşanmaması için sorularının yanıtlanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaleli, 2009 yılında 19 madencinin yanarak yaşamını yitirdiği Bükköy’de halen 25’i yerüstü 131’i yeraltı olmak üzere 156 işçi çalıştığını ve yaptığı görüşmelerde şu iddiaların dile getirildiğini söyledi:
"Bükköy’de patlayan baca kapatılmış gösterilip, yasak olan 55 tabanın altına indirilerek kömür çıkartılıyor. Şimdi 10 metre gerisinden yeni bir giriş açılma çalışmaları yapılmaktadır. Bacada sensörler sökülmüştür. İddialara göre mühendisler madene önce inmekte, gaz ölçümü ve kontrolü yapmakta daha sonra işçiler girmektedir. El cihazları, sensör ve gaz ölçüm araçları bakımsızdır. Gaz maskesi ölçümleri 6 ayda bir yapılmamaktadır. Müfettiş geldiğinde sadece ana taban yolu kontrol edilmekte, girilmemesi gereken patlayan bacaya geçici perdeleme yapılmaktadır. Yeterli mesleki eğitim verilmeden sertifika verilmektedir. Sendika yoktur. Sendikal örgütlenme engellenmektedir. İlkel şartlarda bir çalışma düzeni sürdürülmektedir. 2009 yılındaki kazadan sonra yöneticiler değişmiş, önlemler konusunda özen gösterilmiştir. Ancak şimdi aynı yöneticiler işbaşında olup, sensörler kaldırılmış, ölçümler azaltılmıştır. Yaşam alanı pahalı ve yer olmadığı gerekçesiyle yoktur. Kamera sistemi bulunmamaktadır. Maden ocağında 6 ay önce gaz olduğu yönünde uyarıda bulunulmuştur. Kömür tozlarının yıkandığı ve toplandığı havuzlarda suyun yeterince arıtılmadan dereye deşarj edildiği, dereyle sulanan tarım alanlarındaki ürünlerin ve çiftçilerin bundan zarar gördüğü belirtilmektedir. Patlama sırasında ocağı işleten işletmeciye, ocağın hemen yanında HES projesinin verilerek adeta ödüllendirildiği ifade edilmektedir. İşçiler bordrolarında eksik gösterim olduğunu beyan etmektedirler."
SORULAR
Kaleli, önergesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in şu soruları yanıtlamasını istedi:
"Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde faaliyet gösteren Bükköy maden ocağı hangi aralıklarla denetlenmektedir? En son ne zaman denetlenmiştir? Yapılan denetlemelerde yukarıda sıralanan iddialarla ilgili hangi eksiklikler görülmüştür? Denetlemeyle ve eksikliklerle ilgili bir rapor tutulmuş mudur? Denetim görevinde bulunanlar gördükleri eksikliklerle ilgili işletmeye bir düzeltme süresi vermişler midir? Verilen süre doğrultusunda tekrar denetim yapılmış mıdır? Bükköy ocağında çalışan işçilerin bordro ve puantaj cetvelleri incelenmiş midir? Bu cetvellerde bir suiistimal söz konusu mudur Bükköy ocağındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde bir adım atılacak mıdır?"

NG(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)