CUMHURİYET Halk Parti (CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Soma'da yaşanan ve 301 işçinin ölümüne neden olan felaketin ardından bölgede incelemelerde bulunurken, "Soma'da, çalışma hakkından tutun da insana dair ne kadar hak varsa hepsi ihlal edilmiş, hukukun normları yok sayılmış" dedi.
Manisa'nın Soma ilçesiyle birlikte Balıkesir'in Savaştepe, Dursunbey, Bigadiç ilçelerinde incelemeler yapan, şehit yakınlarına taziye ziyaretlerinde bulunan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, "Kazadan kurtulan işçilerimizi, şehit düşen işçilerimizin ailelerini dinledikçe bu olayın iktidarın ve şirket yetkililerin sözünü ettiği gibi bir kaza değil cinayet olduğu en net haliyle ortaya çıkmıştır. Şimdi zaman yaralarımızı sarma zamanı. Uyarılarımızı dikkate almayan, bu cinayetlere neden olan sorumlulardan hesap sorma zamanı" dedi.
İşçilerin anlattığı çalışma koşullarının 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile maden ocaklarındaki faaliyetleri düzenleyen Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'ne açıkça aykırı olduğunu belirlediklerini açıklayan Havutça,"Bu göz göre göre gelen bir iş kazası değil, bu bir emekçi, bir işçi cinayetidir. Maliyetleri düşürmek amacıyla temel iş ve işçi sağlığı önlemleri hiçe sayılmış, standartlara aykırı malzeme kullanılmış, iş güvenliği uzmanlarının tespitlerinin gözardı edilmiş, üretimi kesintiye uğratmamak için vardiya değişimlerinin ocağın içinde yapılmış, işçilerin sıcak kömür uyarıları dikkat alınmamış ve çalışmaya zorlanmışlar. İşçiler, işten çıkarılma tehdidi ile korkutulmuş. Çalışma hakkından tutun da insana dair ne kadar hak varsa hepsi ihlal edilmiş, hukukun normları yok sayılmış" diye konuştu.
"SORUMLU HÜKÜMETTİR"
Şirket ve hükümet yetkililerinin inkar ettiği taşeron sisteminin bu işletmede acımasızca uygulandığını belirten Havutça, "Hem işçiler hem de şehit işçi yakınları değişik taşeron şirketler üzerinden çalıştırılmışlar. Gözünü kar hırsı bürümüş holding yöneticileri işçilerin hasta olduğunda dahi raporları kabul etmiyor, rapor alan işçilerin iş sözleşmeleri feshediyor. Hangi vicdan, hangi insan böyle bir dayatmayı yapar. En önemlisi de bu dayatmaya göz yuman iktidar, bu dayatmaya çanak tutan, yolunu açan hükümet sorumludur" dedi.
Hükümeti sert bir dille eleştiren Havutça şöyle devam etti:
"AKP hükümeti sadece şirketin belli sorumlularına bu cinayetleri yıkmaya çalışıyor. İnsanlık tarihinin en büyük maden facialarından birinden kendisine sorumluluk çıkarmayan başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e istifanın bir erdem, halk için moral motivasyon müessesi olduğunu hatırlatıyor olmamıza rağmen halen görevde bulunuyor olmaları iktidarın insana saygı, insana değer veren bir hükümet olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir."

CY(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)