CHP İzmir İl Gençlik Kolları, ilik nakli bekleyen İzmirli 7 yaşındaki Melis Akbaş ve aynı durumdaki hastalara çare olmak için 25 Kasım Cuma günü kemik iliği donörlük kampanyası başlatacak. Türkiye’de acilen nakil bekleyen 450’si çocuk 670 hastaya umut olacak kampanyada, sosyal medya ve İzmir’in 10 yerinde açılacak stantlarda, ilik naklinin ve donörlüğün önemi anlatılacak.
İzmirli Melis Akbaş’ın kemik iliği nakli olabilmesi için yürütülen kampanya ve çalışmalar CHP’yi harekete geçirdi. CHP İzmir Gençlik Kolları ilik nakli sorununa dikkat çekmek için proje hazırladı. Projeyi CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Soydan birlikte açıkladı. Soydan, her yıl yüzlerce insanın kemik ilgili bulunamadığı için hayatını kaybettiğini belirterek, şöyle dedi:
"Bugüne kadar gerekli organizasyonun yapılmamasını ciddi bir sorumsuzluk olarak görüyoruz. Donör olmak için en önemli şart 18-55 yaş arası olmak. Türkiye bu konuda avantajlı. Eğer gerekli çalışma yapılırsa milyonlarca insan donör olabilir. Ulusal Kemik İliği Bankası “TÜRKÖK’ kurulması için ne bekleniyor? Eğer söz verildiği gibi 5 yıl önce kurulsaydı bugün tahminen 300 bin donör vardı. Nakil bekleyen yüzlerce insana umut ve çözüm olurdu. ABD’de 7 milyon 100, Almanya’da 50-60 bini Türk 4.5 milyon, İngiltere’de 850 bin, Fransa’da 255 bin, Türkiye’de ise 46 bin donör mevcut."
Soydan, başlatacakları kampanyayla İzmir’in 10 yerinde stant kuracaklarını söyledi. Kemik iliği nakli, donörlük ve TÜRKÖK’ün kurulmasının öneminle dikkat çekeceklerini belirten İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Soydan, konunun gündemden düşmemesini sağlayacaklarını, sosyal medyada açacakları hastag ile konuyu yaygınlaştıracaklarını dile getirdi. Soydan, dönör olmak isteyenleri bunu yapabilecekeleri sağlık kurumlarına yönlendireceklerini de vurguladı.
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, hayatını kaybeden lösemi hastası Adanalı lise öğrencisi Gizem için açılan kampanyalardan sonra İzmir’de Melis’e ilik bulmak için sosyal medyada başlatılan ve sanatçıların da destek verdiği kemik iliği kampanyasının çığ gibi büyüdüğünü söyledi. CHP Gençlik Kolları olarak siyasi arenada sosyal sorumluluk projelerinin artması gerektiğine inandıklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"CHP Gençlik Kolları ilik nakli sürecine el atıyor. CHP Gençlik Kolları olarak insan odaklı siyaset anlayışıyla insan sağlığına önem vermekteyiz. Çünkü sosyal demokrat siyaasi partiyiz. Türkiye’de 18-55 yaş arası sağlık problemi bulunmayan tüm yurttaşları bağış kampanyasına desteğe davet ediyorum."
İzmir’de CHP Gençlik Kolları’nın yerel seçim sürecinde sahada nasıl çalışacağını, aktif boyuta nasıl getirileceğinin planlamalarını yapacaklarını da belirten Yıldız, "İzmir’de CHP’nin yerel iktidarı var. İzmir İl Gençlik Kolları’nın İzmir’deki iddiası CHP markasının gençleşmesi olacak. Pek çok genç arkadaşı belediyecilik sürecine, yerel yönetimler kadrosuna kazandıracağımızın sözünü veriyoruz. Siyasette yetki ve söz gençlere az veriliyor. CHP 19 milyon gençle arasındaki perdeyi kaldırdı. Belediye meclis üyeliği müracatında harç almıyor" dedi.