İZMİR'in Ödemiş İlçesi Belediye Eski Başkanı CHP'li Bekir Keskin, yazdığı 'Ödemiş'ten Bir Tekstil Fabrikası Geçti' kitabını okuyucuyla buluşturmaya hazırlanıyor.
Geçen 30 Mart yerel seçimlerinde AK Partili rakibi Mahmut Badem'e 1463 oy az alınca belediye başkanlığını devreden CHP'li Bekir Keskin, zamanının büyük bölümünü kitap yazmaya ayırdı. Enflasyona yenik düşerek kapanan 3 bin ortaklı, Türkiye'nin ilk halk işletmesi Ödemiş Tekstil Fabrikası'nın (ÖTAŞ) kapanma öyküsünü kaleme alan Bekir Keskin, Birgi'deki evinde kitabına yoğunlaştı. Birgi Cami Kebir Mahallesi'ndeki yeşil manzaralı tarihi evi 2 yıl önce satın aldığını söyleyen Keskin, evin restorasyonunu yaptırarak, burasını dinlenme yeri haline getirdi. Temiz havası ve tabii güzelliği ile Birgi'ye hayran olan Bekir Keskin, seçimlerden sonra, zamanının çok büyük bölümünü yeni evinde geçiriyor.
Günün büyük bölümünü yazmaya ayırdığını ifade eden Bekir Keskin, Ödemiş'ten Bir Tekstil Fabrikası Geçti kitabının 1971-1994 yılları arasını anlattığını belirterek içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi:
"1972 yılında Ödemişli 15 müteşebbisin bir araya gelmesiyle kurulan ÖTAŞ, Ödemiş çıkışındaki Birgi yolu üzerinde 81 bin 200 metrekarelik bir alan satın aldı. Arazinin satın alınması üzerine, Ödemişli adeta birbiriyle yarışarak bileziğini, evindeki hayvanını satarak şirkete ortak oldu. Fabrika yapılmaya başlandı. İş Bankası'ndan alınan kredilerle çalışmalar hızlandı. Buraya İş Bankası ve Kalkınma Bankası ortak oldu. Daha sonra, sermayenin yüzde 97'si İş Bankası'nın olduğu için fabrika İş Bankası'na geçti. Enflasyon ve yönetimdeki aksaklıklar yüzünden 505 işçinin çalıştığı fabrikayı 1989 yılında Malezyalı firma, leasing yöntemiyle ele geçirdi. İktisat Bankası'ndan aldığı kredi ile İş Bankası'na borcunu ödedi. Daha sonra, borcundan dolayı fabrika Kalkınma Bankası'na geçti. Fabrikanın giderek kötüye gitmesi üzerine, banka, burayı 1994'te 7 fabrikayı özelleştirmeden alan ve ismi 'Özelleştirme Kraliçesi'ne çıkan Tansu Çiller'in arkadaşı olarak bilinen Ayşe Balcı'ya sattı. Ayşe Balcı da işin içinden çıkamayınca, Ödemiş ekonomisine büyük katkı sağlayan fabrikanın bacaları tütmemek üzere kapandı. Uzun süre binaları ve içindeki makineler bakımsızlık nedeni ile harabeye döndü. Daha sonra fabrikanın arazisi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yapılması amacıyla, 2002 yılında Ödemiş Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Kitabımda tüm bu süreci belgelere dayanarak anlatmaya çalıştım. O zamanki görevli ve ortaklarla konuşarak, tekstil gerçeğini gözler önüne sereceğim."
Eski Başkan Bekir Keskin, kitabını 2 ay içerisinde tamamlayarak baskıya vereceğini söyledi.

YB(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)