CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ve İzmir milletvekilleri Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına ilginç değerlendirmelerde bulundu. Çıray seçim sonucunu 'kanunen meşru, demokratik olarak meşruiyetten uzak' olduğunu, CHP İzmir milletvekili Alattin Yüksel ise Cumhurbaşkanını sandığa gitmeyen seçmenin belirlediğini söyledi. CHP İzmir milletvekili Oğuz Oyan bu sonuçların Başkanlık hayallerini suya düşürdüğünü öne sürdü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve İl Yönetimi, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, PM Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi ve parti temsilcileri seçim sonuçlarını oy verme işleminin tamamlanmasından sonra sonuçları CHP İzmir İl Bakanlığı'nda takip etti. Sonuçların ortaya çıkmasından sonra Çıray, milletvekilleri ve Engin basın toplantısında sonuçları değerlendirdi. Başkan Kocaoğlu ise açıklamada yapmadan İl Başkanlığı'ndan ayrıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Aytun Çıray, konuşmasının başında İzmirlilere teşekkür etti. Çıray, “Sayın Başbakan bir konuşmasında 'İzmir'i kazanmadan seçilirsem bunu kazanmış kabul etmem' dedi. Bu seçim de İzmir yüzde 60 oyla büyük uzlaşı adayına destek verdi. Bu seçimin öne çıkan temel iki özelliği var. İlk olarak uzlaşma kültürünü ortaya çıkardı. 11 partinin uzlaşı ile ortaya çıkardığı bir aday bu seçimlerde yarıştı. Tüm zorluklarına rağmen bu kadar kısa sürede çok önemli bir oy aldı. Seçimin karakterini ortaya koyan diğer faktör ise Türk milletinin haber alma özgürlüğünün ortadan kalkması oldu. Medya bugüne dek hiçbir zaman bu kadar baskı almadı. Eşit olmayan şartlarda başbakan devletin tüm imkanlarını kullanarak seçim kampanyası yürüttü. Bunlar bir siyasi mazaret değil, bir demokrasi tespitidir. Kanunen meşru ama demokratik olarak meşruiyetten uzak bu seçimler uzun yıllar tartışılacak. Memleketimiz ve milletimiz için sonuçlar hayırlı olsun" dedi.
YÜKSEL: SANDIĞA GİTMEYENLER ERDOĞAN'I CUMHURBAŞKANI YAPTI
CHP İzmir milletvekili Alaattin Yüksel ise seçimlerin malumun ilanı olduğunu söyledi. Sonuçları katılım oranın düşüklüğünün belirlediğini belirten Yüksel, “Katılım oranı yerel seçimlerde yüzde 90,4 olmasına karşın bu seçimde yüzde 72.5'a düştü. Yüzde 1,8 geçersiz oy vardır. Sandığa gitmeyenler ve geçersiz oylar Cumhurbaşkanını belirlemiştir. Bunu yapmak için TMSF aracılığı ile el koyulmuş bir medya grubu vardır devletin elinde. Bizzat Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanabildiği bir medyadır. Bir de devlet televizyonu TRT vardır. Kamuoyu şirketleriyle Seçim sonuçları önceden ilan edilmiştir. Yüzde 55-58'le seçimin alınacağı algısı oluşturulmuştur. Bu nedenle de sandık başına gitmeyen önemli sayıda seçmen vardır. Bir de belki boykot eden bir kitle var. Bunlar Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesine neden olmuştur. İzmir'de iyi bir sonuç aldık. İzmirli seçmene ve örgütümüze teşekkür ediyorum. Demokrasiye özgürlüğe inanarak oy kullanan yurttaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
OYAN'DAN İLGİNÇ YORUM: BAŞKANLIK HAYALLERİ DARBE YEDİ. BURNU SÜRTÜLDÜ
CHP İzmir milletvekili Oğuz Oyan da yaptığı değerlendirmede Türkiye'de seçmenin iktidarın adayına kırmızı değil ama sarı kart gösterdiğini söyledi. Oyan “Bunda da Egeli ve İzmirli seçmenin büyük katkısı oldu. Büyük bir farkla Cumhurbaşkanı olma hayali kuran ve inanılmaz olanları seferber eden delvet olanaklarını kullanan aday bu seçimden umduğunu bulamadan çıktı. Bir anlamda burnu sürtülerek seçimden çıktı. İktidarın adayına önemli fark atılan kentlerde, tatilini yarıda kesen yurttaşlarımız bu özverilerinin karşılığını aldı. Türkiye'nin önü daha açık olacaktır. Başkanlık hayalleri darbe yedi" dedi.
BAŞINDAN BERİ EŞİTSİZ VE ADALETSİZ SEÇİMDİ
CHP İl Başkanı Ali Engin ise seçimin başından beri eşitsiz ve adil olmayan bir yarış olduğunu söyledi. Engin, "İki aydır İhsanoğlu'na destek veren diğer siyasi parti temsilcilerine ve seçmenlerine teşekkür ediyoruz" dedi.
FOTOĞRAF