CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, hükümetin Sayıştay raporlarını Meclis gündemine getirmeyerek, yolsuzlukları gizlediğini söyledi.
Bandırma Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Ülkemizde Demokrasi ve Yolsuzluklar Konulu' panel Hayal Çay Bahçesinde yapıldı. Sosyal Demokrasi Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Tüm’ün moderatörlüğünde düzenlenen panele konuşmacı olarak Kültür Eski Bakanı Fikri Sağlar ve TMMM KİT Komisyonu üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar katıldı.
Fikri Sağlar, bir ülkede demokrasi varsa yolsuzluğun olamayacağını belirterek, "Bir ülkede yolsuzluk varsa ve her geçen gün artıyorsa o ülkede adalet ve demokrasi yoktur" dedi. Sağlar, yolsuzluğun olduğu ülkelerde vatandaşların demokrasiye olan inancının azalacağına kaydetti.
CHP Milletvekili Haydar Akar da konuşmasında KİT komisyonu olarak aralarında Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü'nün de bulunduğu çok sayıda kamu iktisadi teşekkülüne denetim yaptıklarını ve bu denetimlerde tespit ettikleri yolsuzluklarını Sayıştay’a bildirdiklerini ancak hükümetin Sayıştay raporlarını Meclis gündemine getirmeyerek adeta yolsuzlukların gizlediğini öne sürdü.
Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü’nde yaptıkları denetimlerde de yolsuzlukla karşılaştıklarını bildiren Akar, şunları söyledi:
"Eti Maden'deki arıtmanın çalıştırılabilmesi için kireç taşına ihtiyaç vardı. Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan Kocaeli’nde olduğu gibi Bandırma’da da ihaleyi kazanmış, ancak kireç taşı taahhüdünü şartnamedeki hesaplara göre yerine getirmemişti. Arıtma çalıştırılmıyordu. Oradaki zehirli atık Bandırma Körfezi'ne bırakılıyordu. Komisyonu olarak bunun önüne geçilmesi için gerekli tedbirleri sorguladık. Daha sonrada dışarıdan geçici olarak kireç taşı alındı. Yaptığımız denetimler sonrasında arıtmanın çalıştırılmasını sağladık."

EÖ(FK/ESM) (FOTOĞRAFLI)