CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, İl Özel İdare'ye ait binanın 29 yıllığına bedelsiz olarak TÜRGEV'e yurt binası olarak tahsil edilmesiyle ilgili TBMM'ye soru önergesi sundu.
Milletvekilleri Atilla Kart ve Mustafa Kalaycı'nın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması amacıyla bireysel olarak verdikleri soru önergesinde binanın, yönetiminde Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın bulunduğu TÜRGEV'e niçin bedelsiz olarak verildiğini sordu. Atilla Kart, soru önergesinde şunları söyledi:
"TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) Vakfı üzerinden, kamu kaynaklarının talan edilmesi olaylarının bir örneği Konya'da yaşanmıştır. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre; yapım ödeneği Vilayetler Hizmet Birliği tarafından karşılanan, 19.08.2011 tarihinde yapımına başlanan, 04.07.2012 tarihinde yapımı biten, ihale bedeli 1.877.000,00 TL olan bina ; inşaatın bitim tarihinden 1 yıl kadar sonra , İl Genel Meclisinin 06.06.2013 tarih-281 sayılı kararıyla , 29 yıllığına ve bedelsiz olarak TÜRGEV’e kiralanmıştır. 200 kişilik yurt binası olarak, TÜRGEV tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak kullanılan bu bina, TÜRGEV’e 29 yıllığına bedelsiz olarak verilirken; Konya-Selçuklu ilçesinde civar mahallerde bulunan 378 öğrenci kapasiteli yurt aylık 58.108,36 TL üzerinden; 740 öğrenci kapasiteli bir diğer yurt ise aylık 104.041,66 TL bedel üzerinden kiralanmıştır. Öncelikle ifade ediyoruz; yapımından sonra , 1 yıl kadar boş kalan bu bina, TÜRGEV’e bedelsiz olarak verilmeden evvel, Kredi ve Yurtlar Kurumu aynı bölgede 300-400 metre mesafede bulunan yerlerde özel şahıslardan yüksek bedellerle bina kiralayarak kamu adına yurt hizmeti vermiştir. ''
DEVLET TARAFINDAN PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
Kart, devlet tarafından TÜRGEV'e peşkeş çekildiğini öne sürerek, ''Başbakan’ın oğlunun yönetimindeki TÜRGEV’e, devletin tüm kaynaklarının yine devlet tarafından peşkeş çekilerek haksız çıkar sağlandığını öne sürerken, "Yukarıda anlatımı yapılan sürecin başka bir açıklaması olamaz. Recep Tayyip Erdoğan bu olayın doğrudan sorumlusu konumunda olmakla, iş bu önerge Hükümet sözcüsü konumunda olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yöneltilmiştir" dedi. Kart, önergesinde şu sorulara yer verdi:
"Konya-Selçuklu İlçesinde Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yaptırılan ve yukarıda sözü edilen bina, adı geçen Vakfa neden bedelsiz olarak ve 29 yıllığına kiralanmıştır?
Kredi ve Yurtlar Kurumu bu inşaatın bulunduğu bölgede aylık 50.000 ila 100.000 TL seviyesinde bina kiralayarak , üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacını karşılamaya çalışırken böylesine bir tahsisin yapılmasının dayanağı, gerekçesi ve takdiri ölçüsü nedir?Açık bir şekilde görevin organize bir şekilde kötüye kullanılması anlamına gelen bu yolsuzluğu soruşturma cesareti ve sorumluluğunu gösterebilecek misiniz? Yoksa, bir taraftan Hükümet sözcüsü olarak halka şirin görünüp, bu yolsuzluğun da üstünü örtecek misiniz?''
TÜRGEV'e tahsis edilen yurt, 2013-14 eğitim- öğretim yılı başında hizmete girmişti.

İA(İA/İD) (FOTOĞRAFLI)