Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - İZMİR’de altı ilçeyi AK Parti, iki ilçeyi de MHP kazanırken, CHP, yerel seçim sonucunu 2011 genel seçimiyle kıyasladı ve oylarını artırdığını savundu. CHP, AK Parti’nin İzmir’de genel seçimde 12 ilçede birinci parti çıktığını hatırlatarak, altı ilçe kazanmış olmasının başarı olmadığını ifade etti.
İzmir’in 30 ilçesinin 29’unda bayrağını dalgalandırarak yerel seçime giden CHP, Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa, Menderes, Kınık ve Ödemiş’i AK Parti’ye; Kiraz ve Aliağa’yı da MHP’ye kaybetti. Menderes’te 4 oy, Selçuk’ta 12 oyla seçim kaybeden CHP, sonuca itiraz etti. CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Menderes’e; Mustafa Moroğlu ise Selçuk’a gitti. 30 ilçeden 12’sini alan CHP’nin İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, seçimin sonucunu “Bu daha başlangıç, mücadelemiz sürecek” sözleriyle değerlendirdi.
Yüksel, 2014 yerel seçimini 2009 yerel seçimi ile değil 2011 genel seçim sonuçlarıyla kıyaslayarak, şu rakamları paylaştı:
“2009 çok eskide kaldı, üzerinden 5 yıl geçti. En taze seçim 2011. 2009 yılında Büyükşehir için oy kullanan 21 ilçe ve köyler yoktu. Büyükşehir Yasası ile bu seçmenle il kez yerel seçim yapılıyor. Bu seçmenle 2011 yılında genel seçim yapıldı. AKP’nin aldığı oy 37.7, şu anda aldığı oy ise 35. CHP’nin aldığı oy 43, şimdi ise 50. 2009 yılında beldeler vardı. CHP 28 ilçe belediyesi ile 9 beldeyi kazandı. 37 belediye başkanımız oldu. AKP’nin 10 belediye başkanı vardı. Biri ilçe, 9'u beldeydi. İktidar partisi yasayı çıkarırken ’İzmir’i köylerle kazanırız’ mantığıyla hareket etti. Buna göre 2011 seçim sonucuna göre 12 ilçeyi almayı planlıyordu. Biz gerideydik. Bugün 6 ilçeyi kazanmış olması AKP için bir başarı değildir. hedefleri yarı yarıya tuttu.”
'DEVLETE KARŞI YARIŞTIK'
Yüksel, İzmir’de Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı nedeniyle CHP’nin devlete karşı yarıştığını öne sürerek, “İzmir’e gelen bakanlar destek verdi, tüm genel müdürler seferber oldu, İzmir’in il müdürleri vali ve emniyet müdürü seçim çalışması yaptı. Devlete karşı mücadele ettik. İzmir seçmenini kutluyorum. Bu daha başlangıç mücadelemiz sürecek” dedi.

ED(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)