Elif DEMİRCİ/ İZMİR, () - CHP’nin 13 İzmir milletvekilinden 8'i cumartesi günü yapılan Gündoğdu Mitingi’ni değerlendirdi. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, AK Parti mitinginde alana bakan apartmanlarda yaşayanların panjurlarını kapattığını ancak CHP mitinginde bayrak astıkları balkonlarına çıkıp, coşkuyla mitinge katıldıklarını söyledi.
CHP İzmir milletvekilleri Rıza Türmen, Mehmet Ali Susam, Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu ve Musa Çam, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile birlikte geçen cumartesi günü yapılan Gündoğdu mitingini değerlendirdi. Toplantıda, mitingin paramotordan çekilen video görüntüsü izletildi.
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, AK Parti’nin aynı alanda bir hafta önce yaptığı mitingde çevre illerden insan getirdiğini, kendi mitinglerinde ise sadeci İzmirlilerin olduğunu öne sürerek, katılımcı sayısı için “450- 500 bin kişi” dedi. Engin, CHP’nin bir kaza olmadığı takdirde 30 Mart’ta 30 ilçeyi alıp yüzde 60 oy hedefini gerçekleştireceğini ileri sürdü.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, AK Parti mitinginde alana bakan apartmanlarda yaşayanların panjurlarını kapattığını ancak CHP mitinginde bayrak astıklara balkonlarına çıkıp coşkuyla mitinge katıldıklarını belirterek, “Gençler ve kadınlar çok fazlaydı. Bir de 'CHP gençlere hitap edemiyor’ diyorlar. CHP’ye destek olan kitle giderek değişmeye başlıyor. Miting sonrası bile kafeteryalar doluydu. Miting, iktidar değişikliğinin habercisiydi” diye konuştu.
'İZMİR, TÜRKİYE’YE MORAL VERDİ'
Oğuz Oyan “İzmirliler, İzmir’e, cumhuriyete sahip çıktı” diyerek mitingi değerlendirirken, Mehmet Ali Susam, “İzmir halkının ülkenin içinde bulunduğu koşullarda tüm Türkiye’ye nasıl tavır alınması gerektiğini konusunda açık mesaj vermesidir. Toplumu baskı altına alan iktidara karşı her şeye sahip çıkan bir halk” dedi. Erdal Aksünger, “Sıcak içten bir mitingdi. Çocuklar anne ve babalarıyla geldiler. Samimiyet ön plandaydı. Türkiye’nin sahipsiz olmadığını İzmirliler gösterdi. Ülkeyi yönetenler cinnet geçiriyor. Rüşvetlerini pisliklerini kapatmak için ülkeyi ciddi sıkıntılara sokuyor. Bu provokasyonlara karşı mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Musa Çam ise "Yasakçı zihniyete karşı İzmir halkı gereken cevabı verdi" dedi. CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, “Daha önce başka illere gittiğimiz zaman farklı algı yaratıldığı için vatandaşlardan, 'İzmir’i kaybedecek miyiz?' soruları geliyordu bize. Bu miting sorulara toptan cevap vermiş oldu. Bu miting İzmirlilerin kente sahip çıktığını gösterdi. Ülke genelindeki yurttaşlara moral verdi” dedi.
'ŞANGAY BEŞLİSİ DEĞERLERİNE YAKLAŞIYORUZ'
CHP İzmir Milletvekili, AİHM eski Yargıcı Rıza Türmen, Twitter’in kapatılmasının kitap yakılması ile aynı şey olduğunu öne sürerek, iktidar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvetin iddialarının yayılmasını engellemek için Twitter’i kapattığını öne sürdü. Türkmen, şöyle konuştu:
“AİHM’in 'Türkiye’nin internet yasası keyfi uygulamalara yol açıyor' diye kararı var. 'Türkiye, yasayı değiştirsin, keyfi kapatmaları ortadan kaldıracak yeni bir yasal düzenleme yapsın’ dedi. Türkiye yeni bir yasal düzenleme yaptı ama tam tersini yaptı. Keyfi uygulamalar genişledi. Mahkeme kararı olmadan TİB sizin internete erişiminizi engelleyebilecek. Bu yapılan düzenleme AİHM içtihatlarına aykırı. Düşünce ve ifade özgürlüğünün açık ihlali. Anayasaya iptal davası açıyoruz. Hukuka aykırı bir yasaklama. Türkiye AB değerlerinden giderek uzaklaşıyor. Ona karşılık Şangay Beşlisi'nin değerlerine yaklaşıyor. Demokrosiyle yönetilmeyen bir devlet haline geliyor. ABD de bunun için 'Kitap yakılması gibi bir şey’ dedi. Askeri yönetimlerde hep kitap yaktık. Nazım Hikmet’i bile yaktık. Şimdi kitap yakamıyoruz, Twitter’ı yasaklıyoruz. Yolsuzluk rüşvet yayılıyor. Tapelerin yayılmasının önlenmesi, amaç budur. Bunun önlenmesi için gerçek bir baskı rejimi kuruluyor.”
'AĞAÇTAN ARMUT DÜŞÜRÜR GİBİ UÇAK DÜŞÜRÜLMEZ'
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye’nin Suriye uçağını düşürmesinin göklere çıkarılacak bir kahramanlık menkıbesi olmadığını belirterek, şu eleştiride bulundu:
“Kuvvet kullanmak kısıtlı şartlara bağlı. İstisnası meşru müdahafa size karşı bir saldırı olması lazım. Suriye “sınırı geçmedim’ diyor, bizimkiler “1 kilometre içine girdi’ diyor. 1 kilometre girse bile Türkiye’ye karşı bir tehdit mi oluşturuyor? Birleşmiş Millerler Yasası’na açıkça aykırı. Düşürmek çok ağır bir şey. Aynı şeyi Suriye bizim uçağımızı düşürdüğünde de söylemiştik. Ağaçtan armut düşürür gibi uçak düşürülmez. Seçim düşünceleriyle mi yapılıyor bunu bilemiyorum. Göklere çıkaracak bir kahramanlık menkıbesi değildir. Öç almak için uçak düşürmek doğru değil.”
'YAYA GENÇLERE TRAFİK ÇEZASI KESTİLER'
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Valisi ve İzmir Emniyet Müdürü’nün devlete değil, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayına hizmet verdiğini önü sürerek, “Onların talimatıyla Berkin Elvan protestosunda bizlere TOMA’lardan su sıkıldı. Ben eminim onların emriyle bu yapıldı. Çok yakındaydık, görerek yaptılar. Adayın Valisi ve Emniyet Müdürünün yeni uygulaması şu. Son bir yıldır trafikle ilgilenmeyen müdür yardımcısı her türlü karmaşanın yaratılmasına hizmet eden bu zat. Berkin Elvan yürüyüşümüzde gözaltına alınan gençlere trafik cezası kesti. Yaya olarak orada bulunup trafiği engelliyorlarmış. Yapacaksanız işinizi yapın trafik cezası kesme aymazlığına düşmeyin” dedi.

ED(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)