Serpil KIRKESER-Cem TURSUN / İSTANBUL, () İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanığın, metrobüs alımlarında 'görevi kötüye kullandıkları' iddiasıyla yargılandığı davada beraat etmesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı açıklama yaptı.

Salıcı Kadir Topbaş'ın bugün duruşmaya katıldığını belirterek, Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu sanıkların beraat ettiğini söyledi. Beraat kararını eleştiren Salıcı, "2009 yılında bu davanın görülmesi için CHP'li meclis üyelerimiz başvuruda bulundu. Yargılamanın başlayabilmesi 3 yıl sürdü. Yargılama 2012 yılında başladı. 2012 yılından bu yana beş duruşma yapıldı. Bu beş duruşmanın sadece beşincisine Sayın Kadir Topbaş katıldı. Bundan öncekilerin hepsine mazeret beyan etmişti. 2009 yılında alımı yapılan metrobüsler dünyada sadece Hollanda'daki firma tarafından üretildiği iddia edilerek ve İETT tarafından böyle bir rapor hazırlanarak, şartname otobüsün teknik özelliklere uygun bir şekilde hazırlandı ve İstanbul'a 50 adet metrobüs alındı. Toplam tutarı yaklaşık 65 milyon Euro" dedi.

"TOPBAŞ SANIK KÜRSÜSÜNE DAHİ ÇAĞRILMADI"
Kadir Topbaş'ın mahkemede yaptığı savunmasına değinerek eleştiren Salıcı, "Phileas marka otobüslerin bir kaç tanesi hariç hepsi şu anda İETT'nin garajında yatmaktadır" diyerek, otobüslerin kullanılmadığına dair çekilen fotoğrafları basın mensuplarına gösterdi. İETT'nin söz konusu firmayı dava ettiğini belirten Salıcı, "Biz bu davanın da birleştirilmesini istedik. Birleştirildi. Ancak bugünkü yargılama sonucunda Topbaş ve İETT sorumluluların beraati şeklinde sonuçlandı" dedi. Salıcı, "Bugün Sayın Kadir Topbaş sanık kürsüsüne dahi çağrılmadı. Kendisi avukatlarıyla beraber aynı bölümde oturdu. Sanık kürsüsüne dahi çıkmadı. Beraatini sanık kürsüsüne çıkıp istemedi. Dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan usulsüzlüklere yolsuzluklara, organize işlere bugün çok güzel VIP yargılama yapılmış oldu. İstanbullu yurttaşlarımıza hayırlı olsun. 65 milyonluk faturanın altına, kullanmadıkları otobüslerden dolayı Sayın Kadir Topbaş'ın yol açtığı 65 milyon Euro'luk bir faturanın altına girmiş oldular" ifadelerini kullandı.

SK (FOTOĞRAF)