ANKARA, ()- CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Alman Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Alman Hükümeti tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat uyarınca Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetleri yürütmesi iddialarını Meclis'e taşıdı. Aksünger, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.
CHP'li Aksünger,dinleme iddialarının Alman Hükümeti tarafından yalanlanmadığını vurgularken, ABD adına casusluk yapma şüphesiyle 3 Temmuz'da gözaltına alınan Markus R. adlı Alman Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ajanının Türkiye'nin Almanya tarafından dinlediği ve bilgilerin Amerikalılar'a vermiş olduğu 217 gizli belgeden birinde yer aldığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Milletvekili Erdal Aksünger, ayrıca şu soruları yöneltti:
* Alman Hükümeti tarafından da yalanlanmayan bu olayla ilgili olarak hükümet tarafından hangi girişimlerde bulunulacaktır? * Yakın zamanda ABD ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın çalışanı olan eski CIA ajanı Edward Snowden tarafından yapılan açıklamalarda ABD ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın Türkiye'yi dinlediği açıklamasına rağmen, Türkiye'nin yabancı devletler tarafından dinlenmesi ile ilgili önlemlerin alınmamasının nedeni nedir? * Yabancı istihbarat teşkilatlarının Türkiye'de faaliyette bulunmalarının engellenmemesinin nedeni nedir? * MİT, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Telekominikasyon İletişim Başkanlığının Türkiye'nin yabancı devletler tarafından dinlenilmesini engellemek için bu güne kadar yaptığı bir çalışma var mıdır, varsa nelerdir? * Türkiye Ulusal Telekomünikasyon altyapısının imalat kodlarına sahip midir? 1990'lı yıllarda Türkiye'de Ulusal Telekomünikasyon altyapısının kurulması ile ilgili yapılan çalışmalar var mıdır? Var ise bu çalışmalar hangi kuruluşlar tarafından yapılmaktadır? Bu çalışmaların yabancı bir firma tarafından yapıldığı doğru mudur? * GSM operatörlerinin santralleri ve kullanılan yazılımları yerli midir? GSM şebekelerinin nasıl kontrol edilebileceğine, nasıl denetim altına alınacağına ilişkin yasal düzenleme var mıdır? Değil ise bu güne kadar neden düzenlenmemiştir? * Dinlemeler tesadüfen oldu' açıklamalarına hükümetiniz tarafından itibar edilecek midir? Yaşanan bu olaydan sonra NATO Müttefiki olan Türkiye'nin Almanya ile güvene dayalı bir ilişki yürütmesi mümkün müdür?