Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ALMANYA'da nazi cinayetleri nedeniyle Hitler'i sorgulayan avukat Hans Achim Litten adına Alman Demokratik Hukukçular Derneği'nin (VDJ) verdiği ödülü bu yıl, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'ya verildi. Kozağaçlı'nın yurtdışı yasağı nedeniyle ödülü, Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş aldı.
VDJ tarafından iki yılda bir insan hakları ve hukuk alanında mücadele yürüten hukukçulara verilen Hans-Litten 2014 ödülünün bu yılki sahibi, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı oldu. Ödül töreni, VDJ, Berlin Barosu ve Dünyada Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Hukukçular Birliği'nce 17 Mayıs günü Berlin Barosu'nda düzenlendi.
YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI
Yargılandığı bir dava nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı olan ve Soma'da gözaltı sırasında kolu kırılan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın yerine ödülü, Antalya'dan ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş aldı. ÇHD ve Kozağaçlı'nın mücadelesinin anlatıldığı ve Kozağaçlı'nın şahsında tüm ÇHD'li avukatlara ithafen Hans-Litten Ödülü, VDJ Başkanı Dieter Hummel tarafından Münip Ermiş'e verildi.
SOMA PROTESTOSU
Türkiye'deki hukuksuzlukların dile getirildiği törene ilişkin bilgi veren Münip Ermiş, Belçika Özgür Üniversite'den Prof. Dr. Lieven de Cauter'in konuşmasında, Silivri'de yapılan yargılamaların dehşet verici olduğunu, onları savunan avukatlara saygı duyduğunu belirttiğini söyledi. Soma'daki madenci katliamının da dile getirildiğini belirten Münip Ermiş, Soma'da katliamı protesto eden kitleye ve avukatlara yapılan saldırı ve Selçuk Kozağaçlı'nın yaralanması ve gözaltına alınmasının protesto edildiğini söyledi.
TÜRKİYE'DE AVUKATLARA SALDIRI ARTTI
Uluslararası destek ve dayanışmanın önemli olduğunu ve kendilerini güçlendirdiğini belirten Ermiş, Türkiye'de avukatlık mesleğine yönelik saldırıların son 3 yıldır arttığını ve en son Soma'da bunun bir örneğinin yaşandığını söyledi. Türkiye'de 2000 yılından bu yana olağanüstü hukukun geçerli olduğunu, 8 olan ağır ceza mahkemesi sayısının 23'e çıktığını vurgulayan Münip Ermiş, ÇHD'nin doğru ve yerinde direnmeye devam edeceğini kaydetti.
HİTLER'İ 3 SAAT SORGULAYAN AVUKAT
Anısına ödül verilen Hans Achim Litten'in işçi haklarını savunan ve önemli siyasi davalarda Nazi karşıtlarını temsil eden Alman bir avukat olduğunu belirten Münip Ermiş, Nazilere karşı 1931'de açılan bir davada 3 saat boyunca Hitler'i çapraz sorguda sorguladığı, Naziler başa geçtikten sonra buna misilleme olarak Litten'i diğer ilerici avukatlar ve solcular ile birlikte Reichstag Ateş Gecesi tutukladığı, Litten'in yaşamının geri kalanını işkence ve sorgulamalarla Nazi toplama kamplarında geçirdiğini ve 5 yıllık tutsaklık sırasında Dachau kampında intihar ettiğini kaydetti.
DÜNYA YURTTAŞLIK ÖDÜLÜ
İmmanuel Kant Vakfı'nın 2004 yılından beri her iki yılda bir verilen 'Dünya Yurttaşlık Ödülü' ise bu yıl ilk defa Türkiye'den bir kuruluşa verildi. Türkiye'den ÇHD ile Alman- Fransız ortak yapımı 'Water Makes Money: Su Para Kazandırır' adlı belgeselin paylaştığı ödül, 9 Mayıs günü Almanya'nın Frieburg kentindeki törenle ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş'e takdim edildi.

MÇ(SU/SS) (FOTOĞRAFLI)