ÇAĞDAŞ Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için verdiği kararın gereğinin hemen yapılması gerektiğini belirterek, “Bu karar, cezaevindeki 62 gazeteci için emsal olmalı ve gazeteciler derhal serbest bırakılmalı. Oyalamaya ve başka gerekçeler bulmaya gerek yok” dedi.
ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Atatürkçü Düşünce Derneği Giresun Şubesi tarafından düzenlenen ‘Kıskaç altında medya’ konulu söyleşide yaptığı konuşmada, Türkiye’de öldürülen gazeteci sayısının 80 civarında olduğunu söyledi. Öldürülen gazetecilerin, dönemlerinde, iktidara muhalif kişiler olduğunu kaydeden Abakay şöyle konuştu:
“Bir başka ortak özellikleri de katillerinin bulunamamasıdır. Birkaç tetikçi bulunuyor ama arkasındakiler bulunamıyor. Basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkıdır. Düşünce ve basın özgürlüğü yoksa toplumsal meşruiyet sıfırdır. Türkiye’de 62 gazeteci cezaevinde.  İddianamelerinde, 'Bu kişiyle neden görüştün, telefon defterinde bu kişinin ismi neden var?' gibi sorular var. Demokratik bir ülkede olsaydık bu gazetecilerin hiçbiri cezaevinde olmazdı. Artık haber kaynakları da konuşamıyor çünkü telefonlar dinleniyor. Gazetecilik yapılamıyor.”
BARANSU'NUN GAZETECİLİĞİ TARTIŞILIR
Gazeteci Mehmet Baransu’nun MGK belgelerini açıklamasının ardından MİT, MGK ve Başbakanlık’ın hakkında soruşturma açtığını hatırlatan Abakay, “Baransu’nun gazeteciliği tartışılır. Gazeteci midir, ajan mıdır, MİT’in bir kanadı mıdır? Çünkü bu vatandaş gazetecilikten çok devletin güvenlik görevlisi, ajanı gibi davranıyor. Çünkü 4-5 yıl önce, Ergenekon, Odatv davalarında birileri yine bunun eline belgeleri, bavulları verdi. Şimdi insanlar cezaevinde. İnsanların büyük bölümü bu nedenle yatıyor” iddiasında bulundu.
GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI
Panelin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abakay, Anayasa Mahkemesi'nin Ergenekon davasından tutuklu gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkındaki kararını değerlendirdi. Mustafa Balbay ile ilgili kararın çok önemli bir süreci işaret ettiğini söyleyen Abakay, şu ifadeleri kullandı:
“Anayasa Mahkemesi oy birliğiyle bir karar aldı. Aslında bunu beklemiyorduk ama karar en kısa zamanda Yargıtay’a gitmeli ve 24 saat içinde toplanıp nihai karar verilmeli. 'Ortada mahkeme yok' gibi gerekçeye kimse sığınmamalı. Balbay zaten fazla yattı, zaten hukuksuz bir şekilde yargılandı, diğer arkadaşlar gibi. Bu karar cezaevindeki 62 gazeteci için emsal olmalı ve gazeteciler derhal serbest bırakılmalı. Burada hükümet içindeki kanatların çarpışması bizi çok ilgilendirmiyor. Bu kararın çoktan verilmesi gerekiyordu ama galiba cemaat-hükümet koalisyonu içindeki çarpışmalar işi biraz hızlandırdı. Biz öbür tartışmaların dışındayız. Kim hangi amaçla yaparsa yapsın, hak çoktan yerini bulmalıydı. Ama bugünlere kaldı. Oyalamaya ve başka gerekçeler bulmaya gerek yok. Gazetecilerin tümünün serbest bırakılması gerektiğini savunuyoruz. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi bütün gazeteciler derhal serbest bırakılmalı. Bu hukuksuzluğa derhal son verilmeli.  Anayasa Mahkemesi'nin kararı da bunu gerektiriyor. Çünkü haksız ve hukuksuz şekilde yargılanıyorlardı. Yargı bilir deniliyordu. İşte yargı kararı verdi. Gereği yapılmalı."