Antalya'da Gezi Parkı protestoları nedeniyle tutuklu yargılanan ve sorgularında kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği yönünde de sorular yöneltilen 5 kişinin cezaevinde belirli saatlerde kalorifer yanmadığı ve üşüdükleri iddiasıyla gönüllü 5 anne tarafından 5 kırmızı atkı örüldü.
Taksim Gezi Parkı'nda başlayıp tüm Türkiye'ye yayılan ve Haziran ayında Antalya'daki eylemler ve sonrasında Ahmet Atakan'ın ölümü, 12 Eylül darbesinin yıl dönümü ve ODTÜ'de yaşananları protesto gibi gösterilere katıldıkları gerekçesiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan Antalya'da 5 kişi tutuklu yargılanıyor. Taktıkları kırmızı fuların sosyalizmi simgelediğini içeren soruların yöneltildiği Ayşe Deniz Karacagil Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde, Murat Sezgin, Mustafa Cihan Yılmaz, Umut Baran ve Fecri Ataseven ise Antalya Döşemealtı'ndaki L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.
KALORİFERLER YANMIYOR
Gezi tutuklularının kaldıkları cezaevlerinde akşamları kaloriferlerin belirli saatlerde yanmaması nedeniyle çok üşüdüklerini söylemeleri üzerine, Antalya Halkevleri 'Onlar Şimdi Üşüyordur' diye 'Antalya Gezi tutsakları için kadınlar kırmızı atkı örüyor' kampanyası düzenlendi.
5 TUTUKLU İÇİN 5 KADIN ÖRÜYOR
Kampanya kapsamında 5 kadın, 5 tutuklu için ördükleri kırmızı atkıları Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan açıklamayla birlikte tamamladı. Kırmızı atkılar Antalya ve Alanya'daki 5 Gezi tutuklusuna PTT aracılığıyla gönderilecek.
KIRMIZI SUÇLAMA
Gezi tutsaklarının serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunulan meydanda grup adına tutuklulardan Ayşe Deniz'in annesi Nuray Erçağan açıklama yaptı. Erçağan, polis tutanaklarında kırmızı fuların sosyalizmin simgesi olduğu ifade edilen gençlerin sosyalist olmanın suç olmadığı bir ülkede, sosyalist olma suçuyla yargılandıklarını söyledi.
'İÇERİDE ÜŞÜYORLAR'
Yapılan itiraza rağmen mahkemenin serbest bırakmadığı ve delillerin toplanmadığı gibi, sudan sebeplerle polisin oyalandığı ve mahkemenin geciktirildiğini belirten Erçağan, şunları söyledi:
"Antalya L Tipi F11 koğuşunda kalan gençlerimizin banyo için sıcak su ve verilen sürede ancak bir kişinin yıkanabildiği, beton duvarın soğukluğunda hapsedilen gençlerimizin üşüdüğü, kantinden battaniye alacak parası olmayanın battaniyesiz kaldığını öğrendik. Yine Alanya L Tipi A11 Koğuşunda kalan Ayşe Deniz Karacagil'den hasta olan mahkumların ve tutukluların doktora ihtiyaçları olduğunda üstünkörü muayene edildiklerini, hastaneye sevklerinin yapılmadığı, kışın bile kaloriferlerin sağlıklı yanmadığını, üşüdüklerini öğrendik. 'Onlar Şimdi Üşüyordur' diyerek 5 kadınımız Antalya Gezi tutsaklarına 5 kırmızı atkı ördü. Örülen atkıları cezaevlerine postalayacağız."