MARDİN Cezaevi önünde cezaevlerinde bulunan hasta tutuklu ve hükümlülere dikkat çekmek için açıklama yapan BDP'liler burada kar topu oynadı. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği (TUHADER) Başkanı Orhan Ablak, BDP'li tutuklu milletvekilleri başta olmak üzere başlatılan çözüm süreci ile birlikte cezaevindeki bütün hasta tutuklu ve hükümlülerin, en kısa zamanda serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.
Mardin'de, cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekmek için BDP'liler ve TUHADER'liler Mardin Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması için bekleyen BDP'liler dondurucu soğuktan etkilenmemek için uzun süre birbirleri ile kar topu oynadılar. Bazı BDP'lilerin, güvenlik için bekleyen sivil polislere de kar topu attıkları görüldü. BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz'ın da hazır bulunduğu etkinlikte basın açıklamasını TUHADER Başkanı Orhan Ablak yaptı. Ablak, çözüm süreci ile birlikte hem BDP’li tutuklu milletvekillerinin hem de hasta tutuklu ve hükümlülerin bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini ifade ederek, "Türkiye'de Anayasal güvence altında olan 'Sağlıklı Yaşama Hakkı' nın tüm vatandaşlara eşit, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti sunumunda sorunlar yaşanmaktadır. Bu anlamda en çok cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlüler mağdur olmaktadır. Ceza infaz kurumlarının gerek sağlık ekibi gerekse tıbbi donanımının yetersizliği, tutsak hastaların hastaneye sevklerinde prosedürlerden kaynaklanan sorunlar, hastanelere gidiş gelişlerin eziyete dönüşmesi, resmi sağlık kuruluşlarının mahkûm koğuşlarının olmaması veya yer bulunmaması ve cezaevlerindeki hasta tutsakların zamanında teşhisi ve tedavilerinin yapılamamasından dolayı tutuklu hastalarda geri dönülemez bir sağlık sorununa yol açmaktadır"diye konuştu.
Basın açıklamasından sonra bazı BDP'liler dağılırken, bazılarının ise Diyarbakır'daki mahkemeye hakkında tahliye talebinde bulunulan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile ilgili kararı cezaevi önünde beklediği görüldü. Yıldırım, Mardin cezaevinde bulunuyor. NG(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)