ÇANAKKALE Kazdağları bölgesinde altın arama çalışmalarını tamamlayıp işletmeye geçebilmek için olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alan maden şirketlerine Çanakkale İdare Mahkemesi’nden kötü haber geldi. Çevrecilerin 4 maden şirketine açtığı 6 ayrı davada, mahkeme ÇED raporları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Çevrecilerin Kazdağları bölgesindeki altın arama çalışmalarına karşı yıllardır sürdürdüğü direnişe rağmen sondajları tamamlayarak işletmeye geçme hazırlığı yapan maden şirketlerine yargı 'dur' dedi. Çanakkale Çevre Platformu öncülüğünde Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Biga Çevre Derneği ve Çanakkale Belediyesi'nin 2012 ve bu yıl başında ÇED raporunun yeterli teftiş ve inceleme yapılmadan verildiğini ve aynı zamanda bu çalışmaların bir bütünlük içinde incelenmesi gerektiğini belirterek 4 maden şirketine ait 6 ayrı işletme için Çanakkale İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu’nun hukuki desteğiyle açılan davalarda, Mahkeme Başkanı Orhan Çıldıroğlu'nun aleyhte oyuna rağmen, diğer 2 üye yürütmeyi durdurma yönünde oy kullandı. Oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Mahkeme, ÇED raporlarına ilişkin bilirkişinin verdiği olumlu raporları yerinde bulmayarak, davacıların öne sürdüğü söz konusu çalışmaların çevreye zarar vereceği ve ÇED raporlarının bir bütünlük içinde değerlendirilmesi gerektiği yönündeki itirazını haklı buldu. Buna göre, altın ve gümüş işletmesine geçmeye hazırlanan Chesser Şirketi’nin Lapseki İlçesi Kocabaşlar Köyü ve Bayramiç İlçesi Kuşçayırı Köyü, Kuzey Biga Madencilik Şirketi’nin Çan ilçesi Söğütalan Köyü Ağı Dağı ve Çan ilçesi Kızılelma Köyü ile Bayramiç ilçesi Karaköy'ü arasında kalan Çamyurt, Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin Çanakkale merkez Kirazlı ile Tüprag Metal Madencilik Şirketi’nin Bayramiç Muratlar Köyü'ndeki altın ve bakır işletmesi için aldıkları olumlu ÇED raporlarının yürütmesini durdurdu.
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hicri Nalbant, olumlu ÇED raporlarının iptali için dava açtıklarını, bu süreç devam ederken de tedbir olarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunduklarını söyledi. Nalbant, Çanakkale İdare Mahkemesi'nin 20 Kasım'da aldığı yürütmeyi durdurma kararlarını kendilerine yeni tebliğ ettiklerini belirterek, “Bu şirketler zaten bugüne kadar işletmeye geçebilmek için Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı alamamışlardı. Şimdi ÇED raporları için yürütmeyi durdurma kararı da çıkınca artık işletme ruhsatları almaları çok zor. Ancak yine de Edirne Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz hakları bulunuyor. Ama mahkemeden çıkan karar bizim Çevre Platformu'ndaki kişilerin kişisel sorunu değil. Yaşam alanlarımıza yönelik tehdit olarak gördük. Tüm doğal yaşamın zarar görmesi anlamına geliyordu. Hava, su, ağaçlar ve kuşlar adına çok olumlu bir karar diye yorumluyoruz” dedi.