Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'da Alakır Vadisi'ndeki Dereköy HES'ine ilişkin ÇED raporuna dava açarak yürütmeyi durduran 17 çevreci ile bir derneğe, firma 'Dava açarak beni zarara uğrattılar' diyerek 20 milyon TL'lik ihtarname çekti. Çevrecilerin avukatı Tuncay Koç, ihtarnamenin maddi dayanağı olmadığını belirterek, "Bu mücadele, paradan çok değerli olan yaşamın kendisini savunmak için her türlü tehdit ve baskıya karşı devam edecektir" dedi.
Antalya'nın Kumluca İlçesi sınırlarında bulunan Alakır Vadisi'nde, 4'ü çalışır durumda 8 HES projesi yer alıyor. O projelerden biri olan Reis Grup şirketine ait Dereköy Regülatörü ve HES'i, çevrecilerle mücadelesini kazanırsa 5'inci çalışır HES olacak. Bu nedenle çevrecilerin '5'inci kelepçe' adını verdiği bu HES'E karşı 4 yıldan bu yana hukuk mücadelesi sürüyor. Mücadelenin taşındığı Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, 5 Mart'ta 'olumlu' bulunan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.
FİRMA ÇEVRECİLERE İHTARNAME ÇEKTİ
Davanın 5 akademisyenden oluşan bilirkişi heyeti, 27 Mayıs'ta bölgede inceleme yaptı. İncelemeden 4 gün sonra firma, ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldıran 17 çevreci ile bir derneğe, zararların tazmini için ihtarname çekti. 'Davacılar dava açarak şirketi zarara uğrattı' gerekçesiyle Ankara 17'nci Noterliği'nden gönderilen ihtarnamede, firmanın 20 milyon TL zarara uğratıldığı savunuldu.
Zararın Alakır'da HES'lere karşı mücadelenin bileşenlerinden Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği ile birlikte Erdal Elginöz, Mesut Koç, Veysel Ataç, İsmail Yavuz, Erkan Kocababa, Tuğba Pınar Günal, Elif Arığ Gutsdatt, Bedia Tülüler, Birhan Erkutlu, Ramazan Akar, Selahattin Kunt, Elif Ertunga, İlkgül Demirdöven, Nur Cömert, Büşra Koç, Tayfun Guttsdat, Yılmaz Vural'dan tazmin edilmesi istendi.
FİRMADAN ZARAR KALEMLERİ
Projenin öngörülen maliyetinin 25 milyon 387 bin TL olduğu belirtilen ihtarnamede, firmanın bugüne kadar yaptığı harcamalar, imzaladığı kredi sözleşmeleri kalem kalem yer aldı. Firma avukatları ayrıca Türkiye Kalkınma Bankası'ndan projeyle ilgili kredi tahsisi yapıldığını, yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle kredinin iptal edildiğini kaydetti. Sosyal çalışmalar kapsamında da milyonlarca lira harcandığı belirtildi.
'İHTARNAME GÖZDAĞI AMACINI TAŞIYOR'
Çevrecilerin avukatı Tuncay Koç, ihtarnamenin Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 399'uncu maddesine dayandırılmak istendiğini fakat ihtarnamede yer alan ifadelerin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında davanın henüz sonuçlanmadığını aktaran Koç, "Henüz mahkeme kararı oluşmamışken bu ihtarname bir göz korkutmadır, gözdağı vermek amacını taşımaktadır. Hiçbir maddi dayanağı yoktur. Şirketin hukuksuzluklarına yeni bir hukuksuzluk eklemesidir" diye konuştu.
Şirketin bu ihtarnamede dile getirilen rakamlardan çok, davadan feragat etmek gibi olası katma değerleri hedeflediğini aktaran Avukat Tuncay Koç, "Çevre mücadelesinde insanları parayla korkutamazsınız. Onlar için mücadele edilecek en önemli şey yaşamın kendisini savunmaktır. Bu mücadele, paradan çok değerli olan yaşamın kendisini savunmak için her türlü tehdit ve baskıya karşı devam edecektir" dedi.

EB(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)