Akif ARICI/ ANTALYA, () - ANTALYA’da ‘Alakır Vadisi’yle ilgili ‘Birinci Derecede Doğal Sit Alanı’ kararı alınmasına rağmen HES yapımının devam etmesi çevreciler tarafından protesto edildi.
Kumluca İlçesi'nde toplam 7 yerleşim bölgesini içine alan ve doğduğu Dereköy'den başlayıp denize kadar 70 kilometre uzunluğa sahip Alakır Nehri ve beslediği Alakır Vadisi'ne ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin 'Birinci Derecede Doğal Sit Alanıdır' kararını onamasının ardından, bu kararı uygulamaya geçirmesi gereken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 'Mahkeme kararı kurulun sit ilan etme prosedürüne aykırıdır' diyerek, kararı uygulamadı. Alakır Nehri'ne ilişkin mahkeme kararının uygulanmıyor olması nedeniyle doğaseverler, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. 'Alakır özgürdür, özgür akacak’, ‘Yeşili katletme doğaya sahip çık’ gibi sloganlar atan vatandaşlar ellerinde HES’leri eleştiren dövizleri taşıdı.
Alakır Nehri Kardeşliği'nin yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar Alakır Vadisi’ne projelendirilen 8 HES’den 4’ü tamamlandı. Eğer vadinin en yoğun biyolojik çeşitliliğe sahip üst kotlarındaki yapılmak istenilen HES’lerde tamamlanırsa, tüm vadi içindeki tüm canlılarla birlikte büyük bir zarara uğrayacak. Alakır’da proje ve yatırım adı altında gerçekleştirilen doğa ve hukuk soykırımını derhal durdurun. Mahkeme kararlarını uygulayarak Alakır Vadisi’ni koruyun. Biyolojik çeşitliliği ve güzelliğe sahip bu eşsiz vadi eğer koruma altına alınmaz ise içindeki tüm canlılarla birlikte yok olacak" denildi. Çevreciler ıslık çalarak ve sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdı.

FOTOĞRAFLI