Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, () - EDİRNE’de park olarak kullanılan arsaya inşaat kazısı için gelen kepçenin önüne oturan çevreci 75 yaşındaki Kıymet Peker'in direnişiyle gündeme gelen yerin, imar planı değişikliğinin iptali için açılan davada, İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Edirne 1'inci Murat Mahallesi’nde yıllardır park ve çocukların oyun alanı olarak kullanılan arsaya, önceki gün inşaat yapmak için getirilen kepçenin önüne geçerek çalışmasını engelleyen 75 yaşındaki Kıymet Peker'in başlattığı mücadelede, yargı da belediyenin imar planı değişikliği yönündeki Belediye Meclis kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Parkın karşısındaki apartmanda kızıyla birlikte yaşayan Kıymet Peker'in çevreci direnişinin yanında, mahallede oturan Ahmet Yalçınkaya ve Süleyman Sır; Edirne İdare Mahkemesi'ne başvurarak yıllarca imar planında, 'belediye hizmet alanı, kısmen trafo alanı' olan arsanın Belediye Meclisi'nin 5 Haziran 2013 tarihli toplantısında, 'ticaret' olarak değiştirilmesi kararının iptali için dava açtı.
Edirne İdare Mahkemesi dün geç saatlerde yaptığı toplantıda, arsa üzerinde inşaat başlanması halinde telafisi güç zararlar oluşabileceği gerekçesi ile belediyenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararında ayrıca, belediyeden imar planı değişikliği kararının, verilen inşaat ruhsatının örnekleriyle birlikte 15 gün içinde Edirne Belediye Başkanlığı'na yazılı savunma yapması için süre verdi.
15 GÜN SÜRE KAZANDIK
Edirne İdare Mahkemesi’ne başvuran emekli Albay Süleyman Sır bugün öğle saatlerinde Edirne İdare Mahkemesi'ne giderek kararı aldı. Edirne İdare Mahkemesi'nin kararında belediyeye 15 gün savunma süresi verdiğini söyleyen Süleyman Sır, "Biz kararla 15 günlük bir zaman kazanmış oluyoruz. Bu süre içerisinde yeni seçilen Belediye Başkanı Recep Gürkan ve belediye meclisinin halkın yanında bir karar vereceğini düşünüyoruz. Bu süre zarfında parkın yıkılmayacağını anlıyoruz. Belediyenin savunmasından sonra İdare Mahkemesi esastan kararını verecek. Bu sürede arsa sahibinin itiraz hakkı var. Kararları bekleyeceğiz. Şahsi kanaatim, çocuk parkına yani 18 yıldır park olarak kullanılan bir yere dünyanın hiçbir yerinde bir karar yoktur ki haklı göstersin. Kararın lehimize çıkacağını düşünüyorum. Konu hem Edirneliler hem de Türkiye’de sahiplenildi" dedi.
ÇOCUKLARI İZLİYORDUM
Edirne'de evinin önündeki parkta inşaat çalışmaları için gelen kepçesinin önüne oturarak durdurulmasının sağlayan ve Türkiye'de tüm çevrecilerin sempatini kazanan 75 yaşındaki Kıymet Peker, mahkemenin kararını öğrenemeden sabah Bursa'da yaşanan ve rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ağabeyinin yanına gitti. Bursa'ya hareketinden önce gazetecilere konuşan ve 'Türkiye'nin Kıymet Teyzesi' olduğunu söyleyen Peker, "Her gün balkonda oturup parkta oynayan çocukları izliyordum. Kepçenin gelip parkı yıkmak istediğinde çok üzüldüm ve aşağı inerek buna engel olmak istedim. Bana inşaat için gelen kepçenin önünde durmak kısmet oldu. Bu çocukların kısmetlerini Allah korudu. Bu park çocukların hakkı, inşaat hakkı değil. Bu hava, bu güzellik, bu yeşillik, bu aydınlık onların hakkı. Evlerin balkonlarında yok bunlar. Biz buralarda hava alıyoruz" dedi.
Edirne'de çevrecilerin sembolu olan Kıymet Peker, bölgede evlerin olduğunu, yurt ve işyerinin ise bir çoğunun boş olduğunu anlatarak, "Neredeyse her apartmanın altı dükkan. Biz bütün gün kafeteryalarda oturamayız, yaşlı insanlarız. Çocuklar da çok üzgünler. Edirneliyiz, eski insanız. Burası bizim bedava parkımız. Burada büfe açılsın, bir gazetemiz satılsın. Bir havuzumuz olsun. Oturacak bir şemsiyeli yerimiz olsun. Çocuklar babalarının arabalarından indiği gibi buralarda koşardılar. O derece güzeldi burasının havası” diye konuştu. 
KAMULAŞTIRMA YAPILMADI
Edirne Belediyesi yetkilileri, söz konusu arsanın imar planında belediye hizmet alanı olduğunu, ancak 1996 yılından beri kamulaştırılmaması üzerine mülk sahibinin kendilerine başvurarak imar izni istediğini söyledi. Yargıtay’ın 5 yıl süreyle kamulaştırma yapılmaması durumunda mülk sahiplerine belediyenin tazminat ödemesi yönünde hükmü olduğunu hatırlatan yetkililer, Belediye Meclisi'nin 'ticaret alanı' kararının ardından geçen 18 Mart'ta arsa sahiplerine inşaat ruhsat verildiğini söyledi.
İnşaatı yapacak firmanın avukatı Çağrı Muştu ise, arsa sahibi ile temsilcisi olduğu firmanın kat karşılığı sözleşme yaptığını, çalışmalara başlamak için hukuki süreci bekleyeceklerini söyledi.

EÖ,ACZ(LK/AAA) (FOTOĞRAFLI)