EDİRNE’de park olarak kullanılan arsaya inşaat kazısı için gelen kepçenin önüne oturarak yıkıma engel olan ve parkın simgesi haline gelen 75 yaşındaki Kıymet Peker, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan’ı makamında ziyaret etti. Gürkan’ın ‘parka adını verelim’ teklifini kabul etmeyen Peker, “Eğer mal sahibinin eşi ismini vermeyi kabul etmezse o zaman ben kabul ederim. Çocuklarımız orasını bekliyor, soruyorlar” dedi.
Edirne Belediye Başkanlığı binasına kızı Füsun Yalçınkaya, parkın bulunduğu mahallenin sakinlerinden Süleyman Sır ile birlikte giden Kıymet Peker’i kapıda Belediye Başkanı Recep Gürkan karşıladı. Gürkan, Kıymet Peker’in koluna girerek merdivenleri çıkmasına yardımcı oldu. Ziyarette parkın yasal sürecin ardından yeniden çocuk parkı olarak düzenleneceğini ifade eden Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan şunları söyledi:
“Olayları herkes gibi hatırlıyorsunuz. Seçildiğimin ilk günüydü, hatta 24 saat bile dolmamıştı. Mahalle sakinlerinden Süleyman Sır, seçimlerden bir gün önce partiye gelerek parkla ilgili bilgi vermişti. Bizde ilk işimizin bu olacağını söylemiştik. Cumartesi konuştuk, pazar seçimleri kazandıktan sonra da pazartesi belediye başkan yardımcısı arkadaşları çağırmıştım. O sırada telefon geldi, ‘yeşil alan eylemi var bir teyze kepçenin önüne oturdu, kalkmıyor’ dediler. Hemen oraya gittik. Hakikaten pazartesi ilk işimiz orası oldu. Biz fiili olarak inşaatı durdurmuştuk. Mahkemede bunu tevsik etti. Hukuki süreç devam ediyor, bunu bekleyeceğiz. Kanunlara saygılıyız. Orada mülk sahiplerinin yasal olarak kazanılmış hakları var. Yasal sürecin bitmesini bekleyeceğiz, olumu sonuçlanacağını düşünüyorum. Yasal süreçten sonra orasını yine çocuk oyun parkı olarak düzenleyeceğiz. Kıymet teyzenin torunları orada oynamaya devam edecek. Birlikte gidip Kıymet teyze parkı tabelasın da takacağız”
“BENİM ADIMI VERMEYİN EVLADIM”
İnşaat için gelen kepçenin önüne oturarak direnişim simgesi haline gelen Kıymet Peker ise parka adının verilmesi teklifini kabul etmedi. Parkın mal sahibinin eşinin adının verilmesini isteyen Peker, “Benim adımı vermeyin evladım. Oranın sahibinin eşinin adını verelim oraya. Oradan başka açık alanımız yok. Deprem olsa, yangın olsa gideceğimiz yer orası. Eğer mal sahibinin eşi ismini vermeyi kabul etmezse o zaman ben kabul ederim. Çocuklarımız orasını bekliyor, soruyorlar” diye konuştu.
MAHKEME KARARI UZATTI
Park için Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı çıkarılmasını sağlayan mahalle sakinlerinden emekli Albay Süleyman Sır, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uzatıp bilirkişi tayin edilmesine karar verdiğini söyledi. Sır, “Parkın eski haline gelmesi için başkanımız her zaman yanımızda oldu. Siyasi tarihte belediye başkanı eylemcilerle birlikte kepçenin önüne oturdu. Bizimle oldunuz, belediye kamu yararına bir savunma verdi. Mahalleli olarak desteğinizden dolayı teşekkür ederiz. Yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, bu kararı uzattı. Park içinde bilirkişi tayin etti süreç devam ediyor” dedi.
KEPÇENİN ÖNÜNE OTURMUŞTU
Edirne 1'inci Murat Mahallesi’nde yıllardan beri park ve çocukların oyun alanı olarak kullanılan arsaya geçen 2 Nisan’da inşaat yapmak için kepçe geldi. Parkın karşısında oturan Kıymet Peker, çocuk parkının yıkılıp inşaat yapılacağını öğrenince aşağı inerek kepçenin önüne oturdu ve çalışmasına izin vermedi. Mahalle sakinlerinden Süleyman Sır ve Ahmet Yalçınkaya da Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı çıkardı.

EÖ,ACZ(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)