Yaşar KAÇMAZ /İSTANBUL,() TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul'daki su sıkıntına ilişkin basın toplantısı yaptı. Oda, İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranının yüzde 20,08'e düştüğünü belirterek, "İstanbul halkı, en temel ihtiyaç maddesi olan suya ulaşamama tehlikesi ile karşı karşıyadır" dedi.
Toplantıda konuşan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, "Barajlarımızda 2007-2008 yıllarında yaşanan kuraklık döneminin bile çok altında su bulunmaktadır. İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 20,08'e kadar gerilemiş vaziyettedir" dedi.
Melen Projesi'ne de değinen Akçelik, “Melen Projesi'nin İstanbul'un su ihtiyacını 2071 yılına kadar karşılayacağı öngörüsü ile Melen'e büyük ümitler bağlanmış ve böylesine pahalı bir proje uygulamaya sokulmuştu. Bilimsel veriler kapsamında yapılan planlar bu denli boşa çıkmışken, hâlâ her fırsatta yetkililer tarafından İstanbul'un 2040 yılına kadar su sorunu yaşamayacağı ifade edilmektedir" diye konuştu.

ŞEBEKE SUYUNDA NİÇİN KOKU VAR?
Suların kokmasına da değinen Akçelik, "İçme sularında estetik kalite olarak tanımlanan bu standart, zorunlu olarak artırılması gereken bir parametriktir. Teknikte geoasmin ve MIB olarak bilinen bu kirletici parametre; küf, toprak, yosun şeklindedir. 2 hafta önce başlayan Sakarya suyundan beslenme yapısı, geoasmin ve MIB oluşumu için gerekli bütün koşulları sağlamıştır. Özellikle Ömerli'den beslenen semtlerde bu daha da hissedilmiştir" dedi.
Bu konuda neler yapılması gerektiğine de değinen Akçelik, “Su havzalarına zarar verecek her türlü plan ve projeden vazgeçilmesi gerekmektedir. Kuraklığa karşı alınan önlemler kamuoyu ile paylaşılmalı ve yeraltı suyu kaynaklarını tüketecek, Terkos, Darlık gibi su havzalarına büyük zararlar verecek 3. köprü ve 3. havalimanı gibi rant projelerden derhal vazgeçilmelidir" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAF)