Cem TURSUN / İSTANBUL, () BALYOZ davası hakkında 237 kişiyle birlikte yeniden yargılama kararı verilen emekli orgeneral Çetin Doğan, davayı karara bağlayan eski özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'na şikayet etti. Doğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'hak ihlali' kararını gerekçe gösterdi.
AYM'nin Balyoz davasında 'hak ihlali' olduğu yönündeki kararı üzerine tutukluların tamamı tahliye edilmiş 237 sanığın yeniden yargılanmasına karar verilmişti. Tahliye edilen emekli orgeneral Çetin Doğan, davayı karara bağlayan eski özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etti. Avukatı Hüseyin Ersöz aracılığıyla HSYK'ya gönderilen dilekçede, Mahkeme Başkanı Ömer Diken, üyeler Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı'yı şikayet etti. Şikayete gerekçe olarak AYM'nin 18 Haziran 2014 tarihli 'hak ihlali' yönündeki kararı gerekçe gösterildi.
Askeri raporlar ile avukatların yurtdışından ve üniversitelerden aldıkları bilirkişi raporlarının özetlerine de yer verilen dilekçede, “Yargılama sırasında, iddia konusu askeri müdahaleyi önlediği ileri sürülen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün dinlenmesi talep edilmişse de bu taleplerimiz de gerekçesiz olarak reddedilmiştir" denildi.

AYM KARARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Dilekçede, “Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli kararı ile BM Keyfi Tutuklamaları Önleme Çalışma Grubu'nun 01 Mayıs 2013 tarihli kararında yer alan Adil Yargılanma Hakkı'nın ihlal edilmiş olduğuna dair tespitler çerçevesinde, kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2010/283 E sayılı dosyasında kasıtlı olarak sistematik hukuka aykırı karar ve uygulamalar gerçekleştiren şikayet edilen hakimler Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkında soruşturma başlatılmasını vekaleten arz ve talep ederiz" ifadeleri yeraldı.