MUĞLA’nın Milas İlçesi’ndeki özelleştirme kapsamına alınan Kemerköy ve Yeniköy termik santralleriyle birlikte, Karacahisar Köyü yakınlarına yapılmak istenen termik santrale ithal kömür taşınmak üzere kuru yük gemileri için liman yapılmak üzere ihaleye çıkartılması tepkilere neden oldu. İki santralle birlikte 60 milyon liraya ihale edilecek iskelenin yerine yapılacak limanla üç santralin ithal kömür ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği belirtildi.
Bodrum Era Yat Kulübü ve Uluslararası Bodrum Cup Yelkenli Ahşap Yat Yarışmaları Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras, yazılı açıklamayla Ören Limanı’nın kömür taşımacılığı yapılması için özelleştirilmesine tepki gösterdi. Aras'ın açıklaması şöyle:
"Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından açıklanan ihale ilanı ardından büyük tepkilerin olacağını düşünmüştüm. Yanılmışım. Birkaç duyarlı sesin, birkaç duyarlı yayının dışında ses yok. Sessiz kalmak kabullenmek demektir. Demek ki herkes memnun. Özelleştirme idaresinin Gökova Körfezi’ne liman yapmak için son teklif verme tarihi 24 Ocak. Peki bu liman neyin nesi? Bu liman ne işe yarayacak? Bodrum Karaova Bölgesi’nde Karacahisar’da yapılmak istenen santralin ilanında da ithal kömürden söz ediliyor. Demek ki bölgemizdeki termik santraller özelleştirilirken ithal kömür getirmeleri için altyapı da hazırlanıyor. Termik santraller bölgeyi her geçen gün öldürürken ve bizleri zehirlerken bunla yetinmemişler şimdi de ithal zehir getirecekler. Yatağan Termik Santrali’nin 20, diğerlerinin yaklaşık kömür rezervi 30 yıl olduğu söyleniyor."
FARKLI AMAÇLAR İÇİN DE KULLANILACAK İDDİASI
Bir limanın yapım maliyetinin ortada olduğunu da belirten Aras, "Sadece ithal kömür taşıyacak gemi trafiği ile yapılacak limanın kar sağlaması söz konusu değildir. Özel sektör zarar etmek için bir liman yapmaz. O halde bu liman farklı amaçlarla da kullanılacak demektir. Muğla’da mermercilerin ve madencilerin yıllardır Gökova’ya ihracat limanı yapma iştahlarının varlığını hep biliyoruz. Onların da arayıp bulamayacakları fırsat böylece doğmuş oluyor. Haydi gözleri aydın. Gökova’da liman dışında bekleyen gemiler arasında mavi yolculuk yapmak da zevkli olsa gerek. Bugün sesini çıkarmayanlara şimdiden geçmiş olsun" diye konuştu.
'MAVİ YOLCULUĞUN VE CENNETİN KALBİNE HANÇER'
Bu tür yatırımların sessiz sedasız kimseye danışılmadan ani bir şekilde karar alınıp hızla uygulamaya konulduğunu belirten Bodrum Deniz Ticaret Odası Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu da tepki gösterdi. Nalbantoğlu, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Bölgeye yapılacak bir yatırım, özellikle denizcileri ve turizmcileri ilgilendiriyor ise mutlaka görüşlerinin alınması gerekirdi, Bize bu konuda görüşümüzü soran olmadığı gibi masa başında sırf santrale kömür taşımak amacı ile yapılacak bu yatırım cennetin kalbine hançer saplamaktan başka bir şey değildir. Bu yatırımı yapacaklar, 'Memleketi düşünüyoruz' derken yaptıkları yapacağı kötülüklerin boyutunu düşünmeleri mümkün değil. Bizler mavi yolculuğu deniz turizmini geliştirmek, Gökova’nın cennet koylarını daha çok tanıtarak Akdeniz’deki on binlerce yattan daha fazlasını buralara çekmek isterken hangi turist kuru yük gemileri arasında mavi yolculuk yapmak ister? Mavi yolculuğun ve cennetin kalbine hançer saplamışsınız veya deniz turizmini darağacına göndermişsiniz hiçbir farkı yok. Güllük Limanı dururken ve taşıma kapasitesi var iken cennet koyların bulunduğu Gökova’nın içine kömür yüklü dev gemileri sokmak ve taşımacılık yapmanın bir anlamı yok. Bodrum ve Muğla’ya büyük zararı olacak bu projeyi engellemek için yasal ne gerekiyorsa yapacağız."