MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’ne bağlı yayla köylerinden Karaçulha, Girdev ve Çökek’te bu yıl görülen çekirge istilasının gelecek yıl önüne geçilmesi için çalışmalara başlandı.
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl karşılaşılan çekirge zararı sorunları, çözüm önerileri ve gelecek yıllarda alınması gereken önlemlerin değerlendirilmesi amacıyla konu hakkında farkındalık oluşturmak için toplantı düzenlendi. Müdürlüğe ait Orhan Kılıç Salonu’nda düzenlenen toplantıya, İl Müdürü Nazif Ekici, Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Mesut Durmuş, Fethiye- Köyceğiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü teknik personeli mühendis Sedat Gavcar, çekirgenin en fazla sorun olduğu Bodrum, Fethiye, Marmaris ile Milas ilçe müdürlüklerinin teknik elemanları katıldı. Toplantıda, 'Bitki Koruma Programı' kapsamında sürdürülen çekirge mücadelesinde, böcek ilaçlarının kurum tarafından karşılanmasına rağmen, köylerde ilaç uygulaması yapacak üretici bulunamaması gibi bir sorunla karşı karşıya kalınması ve bununla ilgili çözüm önerileri görüşüldü.
TARIM ALANLARINA YAYILABİLİR
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, 2 bin 125 metre rakımda yayılma gösteren çekirgenin, yayılışının tarım alanlarına uzak olmasına rağmen yıldan yıla tarım alanlarına ulaşabileceği ve bu anlamda tarımsal açıdan önemli risk taşıdığının öngörüldüğünü belirtti. Ekici, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda, her türde bitkiyle beslenen yani polifag beslenme özelliği de olan çekirgenin, mevcut mera alanlarında, hayvan otlatması açısından önemli düzeyde ot kalitesini etkilediği biliniyor. Fethiye İlçesi Çökek ve Girdev yaylaları başta olmak üzere, çekirgenin varlık artışı gösterdiği, rakımı yüksek- geniş alanlarda, ulaşım gibi sebeplerle kimyasal mücadelenin mümkün olmadığı zamanlarda, kimyasal mücadele çok güç ve verimsiz hale geliyor. Bu nedenlerle ilimizde çekirge sorununun çözümüne yönelik olarak, 2014 yılında hayata geçirilmek üzere biyolojik mücadele uygulaması planlandı. Söz konusu biyolojik mücadele kapsamında çekirgenin önemli doğal düşmanlarından kekliğin, uygun alanlarda doğaya salımı yapılarak çekirge popülasyonunun kontrolünde yararlanılacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce doğal mirasın bir parçası olan yabani hayvan türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için tedbir almak amacıyla çalışmalar yaptığı biliniyor. Bu kapsamda bünyesinde yer alan üretme istasyonlarında ürettiği keklik, sülün gibi hayvan türlerini eski yaşam alanlarına ya da yaşaması uygun olan yeni alanlara yerleştirmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyonu için çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda çekirge mücadelesi için salımı düşünülen kekliklerin temini ve doğaya salınması konusunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma yürütülerek hem yaban hayatını koruma hem de kimyasal ilaç kullanılmadan çekirgenin kontrolünün sağlanması planlanmaktadır."