ADANA Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Çevresel Etkinlik Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan inşaatına başlanmasının kanunsuz olduğunu iddia etti.
Kent merkezindeki Abidin Dino Parkı'nda, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 30 kişilik Adana Nükleer Karşıtı Platformu adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, ÇED raporu olmadan nükleer santral projesinin hayata geçirilemeyeceğini belirtti. Ökten, "Türkiye'de Çevre Bakanlığı kurulduğundan ve Çevre Kanunu kabul edildiğinden beri yatırımlar için ÇED raporu hazırlamak ve bu raporu bakanlığın onaylamış olması yasal zorunluluktur. Kanunun 10'ncu maddesi bu konuda şöyle demektedir. 'ÇED olumlu kararı alınmadıkça projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez" dedi. İnşaata başlayan şirketinin hazırlattığı ÇED raporlarını, Çevre Bakanlığı'nın dahi onaylamadığını söyleyen Ökten şöyle devam etti:
"Şirketin daha önce hazırlattığı ÇED raporlarını Ak Parti'nin Çevre Bakanlığı bile kabul etmemiştir. Çünkü, kullanılmış nükleer yakıt çubuklarının nasıl ve daha önemlisi nerede muhafaza edileceği ve kullanım ömrünü tamamlamış nükleer santralin söküm maliyetlerinin ne kadar olacağı ve kim tarafından karşılanacağı gibi hayati konularda, Rus firması herhangi bir şey söylememektedir. Kısacası, şu anda Akkuyu için onaylanmış bir ÇED raporu bulunmamaktadır. Çevre Kanunu'nun 15'nci maddesine göre; proje alanında yapılan bütün iş ve işlemler yasal mevzuata aykırıdır, inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski haline getirilmesi, faaliyette bulunanlar hakkında da gerekli adli soruşturma yapılması gerekmektedir."
Platform üyeleri basın açıklamasının ardından dağıldı.