MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadığı için iki kez mühürlenen, tamamlandığında ilçenin kapasitesi en büyük konaklama tesisi olacak 5 yıldızlı otel inşaatının temeli sonunda atıldı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) borçlarına karşılık Balkaner Grubu'ndan devraldığı 40 bin 770 metrekarelik denize sıfır konumdaki arazi, geçen 13 Eylül’de ihaleyle 27 milyon dolara Green Turizm Şirketi’ne satıldı. Firma, Cumhuriyet Bulvarı'ndaki arazide 654 oda kapasiteli lüks bir otel yapılması için bir ay sonra hafriyat çalışmalarına başladı. Muğla Valiliği’ne, söz konusu inşaat için gerekli izinler alınmadan başlandığı ve çevre kirliliğine yol açıldığı yönünde şikayette bulunuldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri bölgeye giderek, inceleme yaptı ve (ÇED) Raporu alınmadan otel inşaatına başlandığını tespit etti. Bunun üzerine kaymakamlık tarafından görevlendirilen Marmaris Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Kasım ayının sonlarında etrafını şeritlerle çevirdiği inşaat alanını mühürledi. Aradan birkaç gün geçtikten sonra söz konusu alanda hafriyat çalışmalarının devam ettiği ihbarı üzerine yeniden bölgeye giden zabıta, polis ve kaymakamlık görevlileri, “mühür fekki" (mühür bozma) yapıldığı ve iş makinelerinin çalışmaya devam ettiğini tespit etti. Yetkililerle yapılan görüşmenin ardından inşaat faaliyetlere son verilerek işçiler dışarı çıkartıldı. İnşaat alanı zabıta ekiplerince ikinci kez mühürlendi.
240 BİN LİRA CEZA
İnşaat sahipleri hakkında “mühür fekki” yaptıkları gerekçesiyle tutanak tutuldu, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. İnşaat sahibi firmaya çevreyi kirlettiği gerekçesiyle 40 bin, ÇED raporu olmadan inşaata başladığı için ise 200 bin lira para cezası kesildi.
Bu arada Green Turizm yetkilileri, cezaları ödedi, mühürleme işlemleri sırasında başvurduklarını belirttikleri ÇED raporunu da aldı. Tekrar başlanan inşaatın temeli de bu sabah atıldı. Bir dananın kurban edildiği temel atma töreni sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Green Turizm’in sahibi İsmet Kamış, inşaat aşamasında 700, tamamlandıktan sonra ise 600 civarında kişiye istihdam sağlayacağını vurguladığı otel için “Marmaris’e ve ülkemize hayırlı olsun” dedi. Kamış, bin 500 yatak kapasiteli tesisin 2014 turizm sezonuna yetişmesi için çalıştıklarını söyledi.