Muhammet KAÇAR/RİZE, () - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kalitesiz yaş çay hasadı yapan üreticilere yönelik uyarılarda bulundu. Bazı üreticilerin çay yaprağı yerine odun diye tabir edilen saplı kısımları alım yerlerine getirdiğini belirten Sütlüoğlu,  "Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır" dedi. 
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2014 yılı yaş çay alım kampanyasında bugüne kadar 46 bin 564 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek randevulu sistemle çay alımına geçtiklerini ifade etti. Bazı üreticilerin kalitesiz yaş çay yaprağı topladığını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:
"Üreticiden çayı kaliteli toplamalarını istiyorum. Çayın kalitesini bozmamalıyız. Üreticimiz bizlere çay yaprağı olarak 'odun' diye tabir ettiğimiz saplı kısımlarını getiriyor. Çaykur fabrikaları kereste fabrikası değil, çay fabrikasıdır. Çaya 1,50 lira gibi iyi bir fiyat verdik. Vatandaştan da kaliteli çay istiyoruz. Çay diye odun vermenin gerekçesi olmaz. Biz çayı kalitesiz alırsak kokusu, aroması olmaz. Çayı çay yapan birçok özellik oluşmaz. Piyasadan aldığımız en büyük tepki, çayda dem ve aroma olmadığı yönünde. Bu yüzden tüketici yabancı menşeli çayları alıyor. Üretici topladığı çayı bezde havalandırsın, serin bir ortamda yaş çayı saklasın. Yanık çay getirmesinler. Kalitesiz sattıkları çaydan aldıkları para helal para değil. Bunda kul hakkı var. Üretici geçen senenin çay dalını kesmiş bize satıyor. Bu çayları alan fabrikaların müdürlerini soruşturmaya aldım. Hepsi ceza alacaklar. Bu çayı alan eksperler de sorgulanacak ve mesleğinden olmaya kadar varan cezalar alacaklar."
'KAÇAK ÇAY ORGANİZE SUÇ KAPSAMINA ALINMALI'
Kaçak çayın Türk çayı açısından son derece zararlı olduğunu dile getiren Sütlüoğlu şöyle devam etti:
"Kaçak çayla ilgili etkin mücadele yapılması gerekir. Gümrüklerde bu yönde yoğun mücadele var. Kaçak çay sadece gümrüklerden girmiyor. At ve katır sırtında sınırlardan veya yolcu beraberinde giriyor. Çay kanunu çalışmasında kaçak çaya yönelik çok ciddi caydırıcı cezalar öngördük. Çay kaçakçılığı ile yasal çerçevede organize suç kapsamında mücadele edilmesi gerekiyor. Bu işi yapanların hapis dahil önemli cezalara çaptırılması gerekiyor:"
Sütlüoğlu, beyaz çay alımlarının da sürdüğünü ve şu ana kadar 123 kilo beyaz çay tomurcuğu satın aldıklarını sözlerine ekledi.

MK(TM/COŞ) (FOTOĞRAFLI)