ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİNDEN AÇIKLAMA
Madenli Beldesi’nde hasarlı evler konusunda yapılan protesto gösterileri hakkında Çayeli Bakır’dan yapılan açıklamada, yaşanan sıkıntılar nedeniyle üzüntü duyulduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
“Heyelanlardan kaynaklandığı üniversiteler tarafından tespit edilen bu hasarlardan tümüyle firmamızın sorumlu tutulması, tarafımızca kabul edilmemektedir. Firmamız, üniversitelerin tavsiyeleri doğrultusunda sorumlu bir şekilde hareket etmektedir. Hasarların heyelandan ya da operasyonlarımızdan kaynaklandığına bakılmaksızın, üniversitelerin belirlediği sınırlar içinde bulunan 60 binayı kapsayan bir yeniden yerleşim projesi uygulanmaya başlanmıştır. 20 milyon doları aşkın bir bütçeyle uluslararası standartlara uygun yürütülen bir proje kapsamında, şimdiye kadar 40’a yakın ailenin başka yerlere taşınmalarına firmamızca destek verilmiş, onlarca yeni aileye benzer destek verilmesi zaten taahhüt edilmiştir."
Çayeli Bakır’a, yürüttüğü operasyonların bazı evlere zarar verdiğine ilişkin uzunca bir süredir çeşitli şikayetler ulaştığı belirtilen açıklamada, konunun ciddiyetle ele alındığı vurgulandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversiteleri’nin oluşturduğu bir bilim heyeti tarafından konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapıldığı hatırlatılarak şöyle denildi:
"Üç üniversitenin hazırladığı ortak raporda evlerdeki hasarların, Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla rastlanan heyelanlardan kaynaklandığını ortaya koymuştur. Yöredeki aşırı yağışların, dik yamaçlardaki zayıf yüzey katmanlarının kaymasına yol açtığı belirtilen raporda, kontrolsüz yapılaşma, ruhsatsız zayıf binaların ve çay tarımının da heyelanı hızlandırdığına vurgu yapılmıştır. Resmi kayıtlar çerçevesinde hazırlanan rapor, henüz Çayeli Bakır faaliyetlerine başlamadan önce de aynı lokasyonda heyelanların meydana geldiğini ve evlerde hasarlar oluştuğunu ortaya koymaktadır. Araştırma, 2002 yılındaki madencilik faaliyetlerimizin de sınırları belirlenmiş bir bölgede zemin hareketlerini arttırdığını tespit etmiştir. Üniversiteler tarafından sınırları çizilen bu bölgedeki evlerin bazılarının henüz firmamız kurulmadan önce meydana gelen hasarlar nedeniyle zaten terk edildiği bilinmektedir. Bu durumdan, Çayeli Bakır henüz kurulmadan önce dahi evlerde heyelandan kaynaklanan hasarlar olduğu anlaşılmıştır.