AYDIN’ın Kuşadası İlçesi’nde, paragat misinalarına dolaşıp boğularak telef olma tehlikesi geçiren caretta caretta, balıkçıların dikkati sayesinde Sahil Güvenlik ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından kurtarılıp doğal ortamına bırakıldı.
Dün saat 19.30 sıralarında avdan dönen iki balıkçı Karlıova Sahili açıklarında, paragat misinalarına dolanmış, kurtulmak için çırpınmaktan bitkin halde bir iribaş olarak bilinen caretta caretta görüp durumu Sahil Güvenlik’e bildirdi. Sahil Güvenlik ekipleri de suda boğularak telef olmak üzere olan zavallı hayvanı kurtarmak için EKODOSD’tan yardım istedi. Sahil Güvenlik ile birlikte bölgeye hareket eden EKODOSD ekibi, caretta carettayı tekneye alıp, önce üzerindeki misilar tek tek kesilerek temizledi. Ağzında misina iğnesi, vücudunda ise herhangi bir yaralanma olmadığı belirlenen caretta carettanın kafasındaki parazitler temizlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verdiği ve Aydın İline ait olduğunu belirten markalardan, TRY2807 kodu takılıp, gerekli ölçümleri yapılıp, kayıt altına alınan caretta caretta tekrar doğal ortamına salıverildi.
Kuşadası Körfezi’ndeki caretta carettaların telef olmasında boğulmanın ilk sırada yer aldığını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Boğulmaların en büyük nedeni ağ ya da paragat iğneleri. Ağ ya da paragata takılarak boğulan kaplumbağanın yaşama şansı bulunmuyor. Ancak bölgemizdeki tüm amatör ve profesyonel balıkçılar yaptığımız çalışmalarla bu deniz canlıları konusunda duyarlı davranıyor. Basit bir müdahale ile kaplumbağalar kurtarılabilir. Ağa takılan ve hareketsiz bir şekilde duran kaplumbağayı önce sudan çıkartıp, üzerine ıslak bir havluyla örtülüp, arka tarafı yaklaşık 20 santimetre kadar havaya kaldırılıp, bu şekilde bekletilir. Böylece, deniz suyunun akciğerlerden çıkması sağlanır. Bir süre sonra kaplumbağanın hareket etmeye başladığı görülecektir. Paragat iğnesi yuttukları da oluyor. Böyle durumlarda ise misina kesinlikle çekilmemeli, iğneye dokunulmamalı. Caretta carettanın ağzına parmaklar kesinlikle sokulmamalı, hemen bize veya uzman bir kuruluşa haber verilmeli. Bu konuda Kuşadası’nda balıkçılık yapanlar ve amatör balık avlayanları bilgilendirmemiz sayesinde son iki yıldır Kuşadası kumsallarına gelerek yuva yapıp yumurta bırakan carettalar çoğaldı" dedi.
Sürücü, önümüzdeki yumurta döneminde de caretta carettaların deniz erişteleri tekrar Kuşadası sahillerine gelerek yumurtalarını bırakmalarını beklediklerini de kaydetti.