MERSİN sahillerinde deniz kaplumbağalarının yaşamlarını fotoğraflayan Mehmet Miras, şimdi de belgesel hazırlığına başladı.
Gazeteci Mehmet Miras, kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı'nın denize döküldüğü sahilde belgesel çekimlerine başladı. Caretta Caretta ile yeşil deniz kaplumbağa yavrularının yumurtadan çıkışını kaydeden Miras, koruma altındaki hayvanların denize ulaşıncaya kadar yaşadığı serüveni belgeledi. 60 dakika süreli olması planlanan belgeselde daha önce Pasifik, Hint Okyanusu'nda yaptığı çekimlere de yer vereceğini belirten Miras, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kaplumbağaları bekleyen tehlikeleri de ele alınacak.
Belgeselde ayrıca Davultepe Yüzüncü Yıl Halk Plajı, Göksü Deltası, Kuş Cenneti, Pullu ve Ören kumsallarında yumurtadan çıkarak, dünya denizlerini dolaşıp, üreme olgunluğuna geldikten sonra açık denizde köpek balıkları tarafından yaralanan veya motorlu deniz araçlarının pervanelerine çarpan deniz kaplumbağalarının Mersin'de kurulan hastanede tedavi edilişlerine yer verilecek.
SEMPOZYUMDA GÖSTERİLECEK
Önümüzdeki günlerde çekimleri tamamlanacak belgeselin 2015'te Muğla'da 35'ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumunda 98 ülkeden 1200'ün üzerinde bilim insanına gösterileceğini ifade eden Miras şunları söyledi:
"Türkiye ve Mersin kumsallarında yaşayan deniz kaplumbağalarının ne yazık ki turizm tanıtımı yok. Bu nedenle katkı sağlamak için Mersin kumsallarında yaşayan deniz kaplumbağalarının belgeselini çekiyorum. Deniz kaplumbağalarının turizmle de tanınması gerektiğine inanıyorum. Umarım ki bizden sonraki nesillerde bu deniz kaplumbağalarının korunması yönünde tanıtım yaparlar. Ben sadece gönüllü olarak deniz kaplumbağalarının fotoğraflarını çekiyorum ve belgeselini yapıp tanıtımlarını yapıyorum. Amacımız, Mersin kumsallarında yüz yıllardır üreme yapan deniz kaplumbağalarının gelecek nesillere tanıtmak, korumak ve dünya turizmi ile bu canlıları Mersin kentinde yaşadıklarını hazırladığım belgeselle tanıtmaktır. Bu belgesel ilk öğretim okullarında ve uluslararası turizm fuarlarında kentimizin tarihi dokusunu, kumsalını tanıtarak tanıtımlarda yer alacak."
Belgesel Kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı'nın denize döküldüğü sahilde çekimlere başlayan Miras, sahilde uzmanlarca tespit edilen bin 453 yuva bulunduğunu belirtip yavruların yumurtalardan çıkış anlarını görüntülediklerini söyledi. Türkçe sözlü İngilizce alt yazılı olacak.

FOTOĞRAFLI