ANTALYA'da hayvan severler, Serik İlçesi'ne bağlı Kadriye Beldesi'ndeki Beşgöz Deresi'nin doğu kısmında yer alan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan caretta carettaların üreme alanlarında yasalara aykırı yapılaşma olduğunu ileri sürerek protesto gösterisi yaptı.
Antalya Barosu'nda düzenlenen toplantıya Baro Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Evrim Çelik, Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, Doğader Başkanı Halil Sarıbaşak, Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Ozan Özkut ile Antalya- Isparta- Burdur- Denizli- Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz katıldı. Toplantıya, tamamı Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olan Pembe Caretta Grup üyeleri de destek verdi.
CANLILARIN YAŞAMA VE ÜREME ALANLARI BOZULDU
Evrim Çelik, Beşgöz Deresi'nin doğu kısmındaki caretta caretta üreme alanının yasaya aykırı olarak yapılaştığını ve bu yıl caretta carettaların üremesinin engellendiğini söyledi. Çelik, kıyılarımızda 95 milyon yıldır yaşayan caretta carettaların yaşam alanlarının yok edilmeye çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Yine aynı alanda yer alan Beşgöz Deresi'nde yaşayan kuş ve balıkların kullandığı dere kıyısında da yol inşaatı nedeniyle tahribat yaşanmış ve bu canlıların yaşama ve üreme ortamları bozularak zarar verilmiştir. Adı geçen bölgede, Kadriye Belediyesi 'Gezinti Yolu', 'Park Projesi' ve 'Kıyı Kullanım Projesi' adı altında proje yaparak, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'ndan onay talep etmiştir. Bu talepler onaylanmış ve kamuoyu yanıltılmıştır."
'PARK ALANLARINDA TİCARİ FAALİYET' İDDİASI
Konuyla ilgili olarak Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) başvurduklarını belirten  Evrim Çelik, "Öyle görülüyor ki, sözleşmelere aykırı verilen iznin ardından, yapılan uygulamalarda daha başka hukuksuzluklar mevcuttur. İzin, Bern Sözleşmesi'ne aykırı olarak verilmiştir. Ayrıca, Kadriye Belediyesi'nin projelendirerek yaptığı park alanından ne yazık ki sadece ticari bir işletme yararlanmakta ve üzerinde sadece ticari faaliyetler yapılmaktadır" dedi.
HUKUKİ ENTRİKALAR DÖNÜYOR
Antalya Veteriner Odası Başkanı Muammer Saygılı ise doğanın dengesinin bozulmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, "Biz doğadaki canlıların yaşam alanlarını bitirirsek, insanların da yaşam alanları biter. Bu konuda sanırım kanun çıkartanları değiştirmek lazım. O zaman sıkıntıları bir nebze de olsa aşarız diye düşünüyorum" diye konuştu.