MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki teknelerin pervanelerine caretta carettaların ölmemesi için koruyucu kalkan takılıyor.
Ortaca İlçesi'ndeki Tekne Taşıyıcıları Kooperatifi'ne üye 10 gönüllü tekne sahibi Dalyan, Köyceğiz Gölü ve İztuzu'nda seyir halindeyken caretta carettaların pervaneye çarpıp yaralanması ya da ölmesini önlemek için pervanelerinin etrafına koruyucu kalkan taktırdı. Çelik karışımlı 5 milimetre saçtan imal edilen koruyucuların tanesinin montaj dahil 350 liraya mal edildiğini söyleyen Kaptan June Haimoff, "Dalyan kanalında seyreden tekne trafiğinin her geçen yıl artmasıyla birlikte yaralı deniz kaplumbağa sayısı da artıyor. Kanalda yaklaşık 600 tekne var. Caretta carettalar nefes almak için su yüzüne çıkarken üzerinden geçen tekneleri fark etmiyor ve pervanenin çarpması sonucunda yaralanıyor ya da ölüyorlar. İki yıl önce geliştirdiğimiz bu proje ile gönüllü olarak teknesine koruyucu kalkan takmak isteyenlere hediye ediyoruz. Takanlar Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yaptırdığımız sertifikaları teknelerine asıyorlar. Şimdiye kadar 90 kalkan yaptırdık ve 23 tekne sahibi taktı" dedi.
YAŞAMA ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN
Diana ve Tomas Cook turizm acenteleri ile yaptıkları tur anlaşmalarında Dalyan'a gönderdikleri turistleri, pervanelerinde koruyucu kalkan bulunan sertifikalı teknelerle taşıyacakları konusunda uzlaşma sağladıklarını belirten Dalyan Tekne Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, "Bizler caretta carettalarla birlikte yaşıyoruz. İnsanoğlunun yaşama özgürlüğü varsa bu canlıların da var. Burada birlikte yaşıyorsak onların yaşam haklarını ellerinden almamamız lazım. Biz kooperatif olarak Kaptan June Haimoff'un bu projesini destekliyoruz. Şimdilik üyelerimizi zorlamadan gönüllü olarak takmak isteyen 10 üyemizin teknelerine uyguladık" diye konuştu.

Sİ(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)