ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 'Çan Gençlik İnisiyatifi', Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasını yürüyüş ve oturma eylemi yaparak protesto etti.
Soma'daki maden faciasında hayatlarını kaybeden maden emekçileri için Çan Gençlik İnisiyatifi sosyal paylaşım sitesi üzerinden haberleşerek Atatürk Şehir Meydanı'nda toplandı. Yaklaşık 200 üniversite ve lise öğrencisi, yürüyüş ve oturma eylemi yaptı. Atatürk Şehir Meydanı'ndan başlayan yürüyüş 'Maden işçisi onurumuzdur', 'Her yer Soma her yer direniş' sloganları eşliğinde Şehit Mustafa Kaya Caddesi'ni takiben Sevgi Yolu, Bülent Ecevit ve Atatürk Caddesi'nden devam ederek yürüyüşe başlanan meydanda son buldu.
Yürüyüşün ardından grup temsilcisi tarafından yapılan basın açıklamasında, "Soma'daki katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşandı. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 40 artış göstermesi ve taşeronlaştırma sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir azalmasıdır. Katliamın faili çalışan işçi sayısını bilmeyen, ancak 'işletmede her türlü önlem alınmıştı' diye açıklama yapan zihniyettir. Madenle ilgili mevzuata aykırı durum olmadığını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşayan iş cinayetleri sonrası 'bu mesleğin fıtratında ölüm vardır' diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AK Parti hükümetidir. Katliamın faili Soma'da madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılmasıyla ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. Çan İlçesi de birçok kapalı ve açık kömür sahasına sahip. Bu sahaların bir kısmında da aynı tehlikeler sürüyor. Bundan sonraki acı haber komşumuzun ölümü olabilir" denildi.
Basın açıklamasının ardından grup oturma eylemine devam ettikten sonra sessizce dağıldı.

ŞK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)