ÇANAKKALE Belediyesi, İsmet Paşa Mahallesi'ndeki Sosyal Konutları kapsayan 83 bin 440 metrekarelik alanda kentsel yenileme çalışması için ulusal mimari proje yarışması başlattı. Birincinin 90 bin TL kazanacağı yarışmada dereceye girenlere toplam 270 bin lira para ödülü dağıtılacak.
Çanakkale'de 1980'li yıllarda inşa edilen ve 866 konuttan oluşan Sosyal Konutlar, Çanakkale Belediyesi'nin kentsel yenileme çalışmaları kapsamında tekrar inşa edilecek. Yapılarda görülen eskimişlik, bakım, onarım ve deprem güvenliği nedeniyle konutların yıkılarak yenilenmesine karar verildi. Çanakkale Belediyesi kentin vizyonu, mekansal, kültürel, sanatsal ve doğal değerlerin nitelikli bir biçimde geliştirilmesi amacıyla proje yarışmasına çıktı. İşlevsel, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik çözümler içeren, özgün, kimlikli mekanlar oluşturarak alanın kentle bütünleşmesi ve kentsel yaşama kazandırılması hedeflenen 'Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması' şartnamesi belediyenin internet sitesinde ilan edildi. Son başvuru tarihi 30 Eylül 2014 olan proje yarışmasında, birinciye 90 bin, ikinciye 70 bin, üçüncüye 50 bin ve üç mansiyona da 20'şer bin lira olmak üzere toplam 270 bin TL para ödülü dağıtılacak.
GÜVENLİ, SAĞLIKLI, ESTETİK BİR ÇEVRE
Seçici Kurul Danışman Üyeleri arasında yer alan Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, jüri değerlendirmesi ardından sonuçların 24 Ekim 2014'te açıklanacağını bildirdi. Yarışma şartname ve eklerine www.canakkale.bel.tr internet adresinden ulaşılabileceğini kaydeden Gökhan, mekanın yeniden üretimi olarak betimlenebilecek yarışmayla ilgili katılımcılardan, bu üretim sürecine kaynaklık edecek kararları kapsayacak bir tasarımın önerilmesini beklediklerini söyledi. Etap etap yapılacak yenilemeyle daha fazla yeşil alanın yaratılacağına dikkat çeken Gökhan yenileme ile birlikte bu alandaki kentlilerin mağdur edilmeden, kira yardımları yapılarak yeni, sağlam ve modern yapılara kavuşabilmeleri için çalıştıklarını kaydederek, "Şartnamenin ana felsefesi güvenli, sağlıklı, estetik bir çevrenin oluşturulması, ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklerin dikkate alınarak bu alanda yaşayanların, yine burada yaşamaya devam etmesidir" dedi.
"KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK "
Gökhan, çalışmalar ile birlikte 866 mülkiyet sahibine yine sahip oldukları metrekare değerince daire verileceğini, bu dairelerin de kentlilerin daha önceden bulundukları mevki ve katlara eşdeğer olarak verileceğini belirtti. Yenileme çalışmaları kapsamında, bölgede yaşayanların sık sık belediye binasına gelmek zorunda kalmayacağını söyleyen Gökhan, Sosyal Konutlar bölgesinde açılacak olan ofisle burada yaşayanların rahatlıkla ofise ulaşıp merak ettiklerini sorabileceklerini ve işlemlerini gerçekleştirebileceklerini kaydetti. Tüm çalışmaların belediye tarafından üstlenileceğini ve koordine edileceğini, yapı denetiminin de kendileri tarafından yapılacağını dile getiren Gökhan, bölge sakinlerine yenileme kapsamında mağdur olmaması için kira yardımı yapılacağını ekledi.

EK(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)