ÇANAKKALE'de, kocası tarafından öldürülen iki çocuk annesi Şefika Söylemez için Çanakkale Kadın Platformu üyeleri 'Kadın cinayetlerine dur' adlı eylem düzenledi. Yasaların yetersiz olduğunu belirtip sloganlar atarak yürüyen grup, biran önce önlem alınması için hükümete çağrı yaptı.
Geçen pazartesi günü Barbaros Mahallesi Yeni Kordon Mevkii'nde 21 yaşındaki Şefika Söylemez, boşanmak üzere olduğu inşaat işçisi kocası 36 yaşındaki Y.S. tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Çanakkaleli kadınlar, kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve Şefika Söylemez'i anmak için Çanakkale Kadın Platformu öncülüğünde İskele Meydanı'nda toplandı. 'Kadın cinayetlerine karşı yasta değil, isyandayız' yazılı pankart açan kadınlar, "Şefika yalnız değildir', "Öldüren erkek, koruyan devlet", "Susma haykır, şiddete hayır", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları attı.
Öldürülen Şefika Söylemez'in evliliğinden önceki soyadı Hersek'in kullanıldığı basın açıklamasını yapan Çanakkale Kadın Platformu Basın Sözcüsü Özlem Ergun Açanal, "Bizler bugün buradayız çünkü Çanakkale'de bir kadın kardeşimizi kaybettik. Erkek şiddeti bir kadının daha hayatına mal oldu. 21 yaşında olan Şefika Hersek, kocasından boşanmak istediği için evinin önünde silahla vurularak öldürüldü. Şefika, aldığı tehditler nedeniyle hakkında koruma tedbir çıkarılmış olan bir kadın kardeşimizdi ve koruma altındayken öldürüldü. Koruma yasası gerektiği gibi uygulanmadı ve Şefika evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Soruyoruz bir kadının boşanmak istemesi cinayet sebebiyse bunun hesabını kim verecek? Kadını katleden erkek mi? Korumayan devlet mi" dedi.
Kadınların kendi hayatlarını belirlemesi için hiçbir şans tanınmadığını, kadınların toplumda birer özne olması için şart olan yasaların uygulanmadığını belirten Açanal, "Koruma altında kadın kardeşlerimiz öldürülüyor. Kadın cinayetleri artıyor. Kadınların öldürülmemesi için var olan koruma yasası dahi uygulanmıyor. 2014 yılının ilk altı ayında 139 kadın kardeşimizi kaybetmemize rağmen ceza yasasında kadın katillerine caydırıcı bir yasal düzenleme yapılmıyor. Bugün buradayız çünkü erkek şiddetine karşı yaşam hakkımızı savunuyor ve Şefika Hersek arkadaşımız için adalet talep ediyoruz" diye konuştu.
Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın da katılarak destek verdiği açıklamanın ardından grup, sessizce dağıldı.
FOTOĞRAF