ÇANAKKKALE'de esnaf, astronomik şekilde artan işgaliye harçlarına tepki gösterdi. İşgaliye harçları belediyedeyken mahalle bazında günlük metrekare başına 50 ile 80 kuruş arasındayken, yetkinin Bakanlar Kurulu’na geçmesiyle tüm işyerleri için 2.5 liraya yükseldi.
Anayasa Mahkemesi'nin, işgaliye harcı tarifesini belirleme yetkisini belediye meclislerinden alıp Bakanlar Kurulu'na vermesinin ardından, nüfusu 100 bini geçen kentler 1. Grup'ta toplandı. Nüfusu 116 bin olan Çanakkale'de işgaliye harçları 14 milyon nüfuslu İstanbul ile aynı oranda belirlendi. Çanakkale'deki esnafın işgaliye harcı yükü yüzde 500 oranında arttı. Çanakkale'deki esnaf, İstanbu'daki esnafla aynı işgaliye harcını ödemek zorunda kalınca isyan etti.
İskele Meydanı'nda esnaf Abdurrahman Atalay'a ait Bombacı Fast-Food isimli işyerine 2014 yılı işgaliye harcı olarak 90 bin 594 lira tahakkuk ettirildi. Geçen yıl 60 metrekare işgaliyesi bulunan işyerinin bu yıl işgaliye alanının 100 metrekareye yükseldiğini söyleyen işyeri sahibi Abdurrahman Atalay, “Geçen yıl metrekareye günlük 60 kuruş işgaliye ödüyordum. 60 metrekare için yıllık 13 bin lira işgaliye harcı ödemiştim. Bu yıl metrekareye günlük 2.5 lira işgaliye harcı tahakkuk ettirilmiş. Kullandığım alan da 100 metrekareye çıktığı için toplam 90 bin 594 lira işgaliye harcı kesildi. Hiçbir esnaf bu şartlarda bu harcı ödeyemez. Ödeyecek birisi varsa buyursun gelsin bu işyerini çalıştırsın. Ama Çanakkale'de bu mümkün değil. İşgaliye harcında Çanakkale ile İstanbul'u bir tutmak hiç mantıklı değil. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmasını talep ediyorum. Bu konuda belediyenin bir suçu yok. Yetki, Bakanlar Kurulu’na aktarılıncı bu durum ortaya çıktı. Acaba bakanlarımız kendileri bizim durumumuzda olsa bu paraları ödeyebilirler mi? Gelsinler bir iş kapasitesini görsünler, ona göre hareket etsinler. 90 bin liralık işgaliye harcını ödemem mümkün değil. İşyerini kapatmak zorunda kalırım” dedi.
İsgaliye harçlarını belirleme yetkisi Belediye Meclisi’ndeyken Çanakkale'de işgaliye harçları ekonomik yapılarına göre mahalle bazında günlük metrekare fiyatı 50 kuruş ile 80 kuruş arasında belirlenmişti. Ancak Bakanlar Kurulu'nun 18 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararı gereğince Çanakkale'deki tüm işyerleri için günlük metrekare işgaliye harcı bedeli 2.5 TL'ye yükselmiş oldu.
Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan da, bu artışı geçtiğimiz günlerdeki Meclis Toplantısı'nda gündeme getirip, “Çanakkale esnafına haksızlık olarak' nitelemişti.